Polisen sadlade om på Astar – nu driver Serge eget bageri

Serge Le Normand bytte polisyrket i Frankrike mot bagarlivet i Sverige efter en utbildning på Astar. Nu driver han eget bageri i Linköping – läs hans inspirerande resa.

  • 10 maj 2025
Serge Le Normand tittar ut genom ett fönster på sitt café Bageri Normandie

 

I hemlandet Frankrike jobbade Serge Le Normand som polis. Efter flytten till Sverige valde han att satsa på en ny karriär och fann sitt drömyrke på Astar. Nu driver han eget bageri i hjärtat av Linköping.

– Det är mycket jobb men det är jättekul, säger Serge.

I centrala Linköping ligger caféet där Frankrike och Sverige möts. Doften av nybakade bullar och bröd fyller näsan när den röda dörren till Bageri Normandie öppnas.

Några sittplatser ramar in caféet där bakningen tydligt spelar huvudrollen. Från ingången ser man rakt in i bageriets hjärta där bagaren tillika ägaren Serge Le Normand står och kavlar ut en deg gjord på emmer, dinkel, vete och surdeg som snart ska bli till brödet Saint-Malo. Glatt hälsar han välkommen.

Serge kommer ursprungligen från Rennes i Frankrike men flyttade till Sverige år 2010 efter att ha träffat sin kärlek Sara som är svensk. I hemlandet jobbade Serge som polis, men när flyttlasset till Sverige gick kände han för en nystart på karriärfronten. De första åren i det nya landet jobbade han bland annat som tidningsbud, cykelmekaniker och försäljare innan han fann sin passion på Astar.

– Jag gillar att laga mat och baka, så jag tänkte mig ett yrke som man kan jobba som även i Frankrike, ifall jag flyttar tillbaka. Ett års utbildning var inte så farligt, jag gillar inte att studera och vill helst jobba, så Astar lät perfekt, säger Serge som gick en lärlingsutbildning till bagare och konditor – ett perfekt upplägg för honom:

– Man var fyra dagar på sin praktikplats och en dag i skolan, och det var precis det jag ville och behövde.