Övergången till Gy25

Från och med 1 juli 2025 införs ett nytt system för betyg och utbildning i både gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Sverige. Reformen kallas Gy25 eller Komvux 25 för dig som studerar på vuxenutbildningen. Du kan också höra den benämnas ämnesbetygsreformen.

Här förklarar vi vad förändringen innebär för dig som redan studerar eller planerar att börja studera på Komvux. Du får även konkreta exempel och svar på vanliga frågor.

Vad är Gy25?

Gy25 står för Gymnasiereformen 2025 och är en reform av den svenska gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, komvux samt komvux som anpassad utbildning. Reformen innebär ett införande av sammanhållna ämnen med nivåer, framför dagens kurssystem som har mer strikta avgränsningar.

Mer information om ämnesbetygsreformen hittar du påSkolverkets webbplats.

Reformer eller systemändringar inom utbildning av den här storleken genomförs inte så ofta. Det system gymnasieskolan och komvux använder idag började användas läsåret 2011/2012 och kallas Gy11. När Gy11 infördes bytte vi betygssystem från IG/G/VG/MVG till betygsskalan A-F och gjorde stora förändringar i läroplan och examensmål för gymnasieskolan och komvux.

Från kursbaserat till ämnesbaserat

Ämnesbetygsreformen Gy25 innebär att alla ämnesplaner omstruktureras till sammanhållna ämnen med olika nivåer, istället för det nuvarande systemet med kurser. Ett ämne kan bestå av en eller flera nivåer.
I många ämnen får elever möjlighet till en längre sammanhängande undervisningsperiod innan det slutgiltiga betyget sätts.

Dessutom uppdateras ämnen, examensmål, programmål och programstrukturer för att bättre möta framtidens behov vad gäller studier, yrken, teknisk utveckling och hållbarhet.

Detta innebär att:

  • Du som elev ges möjlighet att under längre tid lära dig ett ämne, innan ditt slutgiltiga betyg sätts.
  • Ditt betyg på den högsta nivån i ämnet du studerat blir ditt slutbetyg för hela ämnet.

Så fungerar ämnesbetyg: ett exempel

Du studerar svenska på nivå 1, 2, och 3 och får betyg enligt nedan:

  • Svenska nivå 1: D
  • Svenska nivå 2: D
  • Svenska nivå 3: B

Ditt slutbetyg i ämnet svenska blirB, eftersom betyget du får på den högsta nivån i ämnet blir ditt slutbetyg.

Svenska (300 poäng): Ämnesbetyg B.

Blandbetyg under en övergångsperiod

Under en övergångsperiod, 1 juli 2025 - 30 juni 2030, kan du ta ut en examen som innehåller både kursbetyg och ämnesbetyg.

Ett exempel. Du har studerat två kurser i svenska enligt det gamla systemet, och en kurs i det nya systemet med ämnesnivåer.

Så här blev dina betyg:

  • Kurs Svenska 1 (100 poäng): C
  • Kurs Svenska 2 (100 poäng): D
  • Ämnesnivå Svenska nivå 3 (100 poäng): B

Din examen kommer då att innehålla och visa både kursbetyg och nivåbetyg. Men inget samlat ämnesbetyg.

  • Svenska 1, 100 poäng. Kursbetyg: C
  • Svenska 2, 100 poäng. Kursbetyg: D
  • Svenska nivå 3, 100 poäng. Nivåbetyg: B


Så påverkas behörighet och meritpoäng

De flesta av de nya ämnesnivåerna motsvarar tidigare kurser, vilket gör att de fortsatt räknas på samma sätt vid ansökan till högre utbildning. Till exempel:

  • Kurs Engelska 5 (Gy11) motsvarar Ämnesnivå Engelska nivå 1 (Gy25)
  • Kurs Fysik 1a (Gy11) motsvarar Ämnesnivå Fysik nivå 1b (Gy25)

Meritpoäng kommer att beräknas på samma sätt som tidigare, genom att multiplicera betygets värde med antalet poäng för ämnesnivån, och sedan dividera med det totala antalet poäng för programmet.

Även yrkesutbildningar på komvux blir ämnesbaserade

Yrkesutbildning på komvux är ett paket av enstaka kurser/ämnesnivåer på gymnasial nivå som är ihopsatta för att utbilda och ge den studerande goda förutsättningar till att få ett arbete inom ett visst yrkesområde. Andra namn som syftar på dessa yrkesutbildningar är yrkespaket, sammanhållna yrkesutbildningar och yrkesvux. Från och med 1 juli 2025 blir även yrkesutbildningarna på komvux ämnesbaserade istället för kursbaserade.

Därför införs ett nytt betygssystem

Det nuvarande kursbaserade betygssystemet, som infördes 1994, har länge mött kritik. Kritiken har främst riktats mot att systemet fragmenterar kunskapsinnehållet, vilket i sin tur påverkar gymnasieelevernas lärande negativt.

Idag får elever flera kursbetyg inom ett och samma ämne. Vilket innebär att även om eleven får ett högt betyg i den högsta kursen inom ett ämne, kan de lägre kursernas betyg ändå behöva räknas in i ett examensbevis eller slutbetyg. Det innebär att tidiga misslyckanden kan följa med eleven och skapa en bild av deras kunskaper som inte alltid speglar deras faktiska förmågor och kunskaper i slutet av studierna.

Kursbetygssystemet har dessutom lett till ett ökat fokus på täta bedömningstillfällen, vilket skapar stress för både elever och lärare.

Syftet med att byta till ämnesbetyg är:

  • Elever ska få längre tid för att hinna fördjupa sig i ett ämne innan det slutliga betyget sätts.
  • Läraren ges också bättre möjligheter att bedriva undervisning långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv.
  • Betyget kommer återspegla vad eleven lärt sig på ett bättre sätt i slutet av studierna i ett ämne.


Hur påverkas betygsättningen?

Betygsskalan för ämnesbetyg är samma som vi har nu, det vill säga A-F. En skillnad är att många betyg nu kommer att motsvara fler gymnasiepoäng och kan på så vis få större betydelse för dig som elev.

Hur påverkas de nya yrkespaketen efter 1 juli 2025?

Om du har påbörjat ett yrkespaket innan 1 juli 2025 så gäller de äldre reglerna och du har möjlighet att läsa klart din yrkesutbildning. Dock gäller detta fram till 30 juni 2030. Efter det datumet upphör denna möjlighet och man kommer behöva läsa mot ämnesbetyg.

Vad händer för mig som läser mot gymnasiexamen efter 1 juli 2025?

Reglerna för gymnasieexamen kommer i stort sett att bli oförändrade efter att Gy25 har trätt i kraft, även om kurser ersätts av ämne och nivåer. Ett exempel är dagens krav på matematik 1a i en yrkesexamen som ersätts av matematik nivå 1a från och med 1 juli 2025.

Ett examensbevis och ett komvuxbevis från komvux kommer kunna innehålla en blandning av kursbetyg och betyg på ämnesnivåer. Bevisen får dock inte innehålla betyg på kurser och nivåer i ämnen som motsvarar varandra.

Vilka ämnen kommer att påverkas av Gy25?

Alla ämnesplaner på gymnasial nivå har setts över. Det innebär bland annat att en del ämnen har delats upp i flera ämnen. Ämnen har bland annat delats för att inte bli för omfattande eller för att ämnets kunskapsinnehåll haft för olika karaktär.

Hur fungerar ämnesbetyg jämfört med kursbetyg?

I stället för att få betyg på varje enskild kurs, kommer du som elev nu att få betyg i ämnen. De nya ämnesplanerna blir utformade som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för kurser. Ett ämne kan ha en eller flera nivåer. Ett nytt godkänt betyg på en nivå ersätter ett betyg satt på en lägre nivå i ämnet.

Om du tidigare har studerat och fått kursbetyg men nu studerar och får ämnesbetyg kommer din examen att innehålla och visa både kursbetyg och nivåbetyg.