Att våra verksamheter fungerar väl och drivs i enlighet våra värderingar och lag och med kvalitet är oerhört viktig. Inte bara för elever och deltagare på våra utbildningar utan för alla som kommer i kontakt med oss och för allmänheten.
Astar har fått ett uppdrag att leverera utbildning och vara med och stärka
arbetsmarknaden i Sverige. Detta gör vi med skattefinansierade medel och det är oerhört viktigt att vi hanterar detta med respekt och levererar det vi ska. Och att vi gör det med våra elever och deltagare i fokus och med hög kvalitet.
Därför är vi alltid intresserade av feedback om vi har utvecklingsmöjligheter. De flesta
tankar, klagomål och synpunkter kan skickas in via formulär på webbplatsen. Men om det skulle uppstå en situation eller behov av att rapportera något större så har Astar en process och rutin för det som kallas Visselblåsning.
Visselblåsning är den absolut sista slutstationen i ett företag eller verksamhet där missförhållanden fått gro och utvecklingen skett på helt fel sätt. Det är allvarliga situationer där överträdelser och brott skett mot lagar, god sed eller moral. Därför vill vi ha in feedback och synpunkter innan det går så här långt. Men vi vill vara öppna för att även vi kan missa något och att en rutin för visselblåsning behövs.
Enligt visselblåsarlagen handlar visselblåsning om att rapportera frekventa och systematiska misshållanden som är av allmän intresse. För att förtydliga skillnaden mellan visselblås och ett löpande arbete med kvalitet och värderingar så följer nedan en beskrivning av visselblåsarfunktionen.
Visselblåsarlagen är till för att skydda personer som behöver rapportera frekventa och systematiska överträdelser inom lagstyrda områden. De områdena är offentlig upphandling, finansiella tjänster, produkter och marknader och förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism, produktsäkerhet och produktöverensstämmelse, transportsäkerhet, miljöskydd, strålskydd och kärnsäkerhet, livsmedels- och fodersäkerhet, djurs hälsa och välbefinnande, folkhälsa, konsumentskydd, och skydd av privatlivet och personuppgifter samt säkerhet i nätverks- och informationssystem.
Missförhållanden inom dessa områden behöver inte endast handla om något som bryter mot lagen eller att brottet i sig är allvarligt. Missförhållanden kan också vara försummelse eller oegentlighet inom ovanstående områden som förekommer i en verksamhet, oavsett om det rör som ett uppsåtligt eller oaktsamt agerande från verksamhetsutövarens sida eller om missförhållandet har sin grund i en omständighet som ingen särskild person kan lastas för, dvs. en ren olyckshändelse. Det handlar alltså om missförhållanden som är mer långtgående än vår vanliga arbetsmiljö och vardagliga verksamhet. Det som inte kan hanteras inom vanlig feedback och synpunktshantering. För att anmäla, rapportera och offentliggöra missförhållanden enligt visselblåsarlagen krävs att det gäller något som är viktigt för allmänheten att få veta och åtgärda.
Den bransch Astar verkar inom kan ju bedömas vara av allmänintresse då det handlar om verksamheter som är inom offentliga sektorn och politiskt och medialt styrt och påverkat. Men att branschen är av medialt intresse och nyfikenhet är inte likställt med allmänintresse. Utan allmänintresse handlar om att missförhållandena inom verksamheten är missförhållanden som påverkar och angår var och en inom en vidare krets som kan ses som allmänheten. Det vill säga tex överträdelser eller korruption inom skattefinansierad verksamhet och stark misskötsel av vårt uppdrag. Detta är av allmänintresse medan organisatoriska problem och ledarskapsproblem är mer av interna intressen.
I och med den nya lagen som trädde i kraft under hösten 2021 så har det skett en utökning i vilka som kan rapportera ett missförhållande enligt visselblåsarlagen. Nu kan inte bara anställda rapportera utan även:
Som elev, deltagare eller anställd kan du rapportera både innan och efter din tid inom verksamheten men det missförhållande du rapporterar måste ha skett och uppdagats under den tid du varit i verksamheten. Det gäller alla i listan ovan.
Syftet med lagen och beslut om vilka som kan rapportera är att stärka skyddet för dessa personer. Skyddet gäller för repressalier mot den som rapporterat från arbetsgivarens sida. Men också ett skydd för den som bistår vid en rapportering eller finns i närheten av den som rapporterar.
Som vi skrivit tidigare är vi på Astar måna om att vår verksamhet följer lagar och föreskrifter och god sed. Det innebär att vi aktivt gemensamt arbetar för att inget ska få utvecklas eller gå så långt att vi hamnar i en visselblåsarsituation. Det finns kontrollfunktioner inom både skolinspektion och för medarbetare, facklig verksamhet, som är möjliga vägar och partners innan ett problem når en visselblåsarnivå och anses vara av allmänt intresse.
Så innan du blåser i visselblåsarpipan fråga dig detta:
Om du svarar ja på dessa tre frågor ska du självklart blåsa i visselblåsarpipan, då har vi missat vårt uppdrag och det måste åtgärdas omgående.
Våra visselblåsarärenden hanteras externt, utanför företaget. Detta är för att du som behöver visselblåsa ska känna dig trygg med att din identitet skyddas om du väljer att vara anonym och att ärendet följer den process som lagen kräver. Vår externa part heter Progresi AB och konsulten Carola Hällgren Fransson.
Du rapporterar ett ärende enligt visselblåsarlagen på ett av tre sätt:
Du kommer i kontakt med Progresi och Carola via mail carola@progresi.se och kan be om ett telefon- eller digitalt samtal eller skriva ditt ärende direkt i mailet. Du kan också boka ett fysiskt möte med Carola och där berätta det du vill rapportera.
Du har rätt att välja att belägga ditt namn med sekretess efter att du lämnat din rapport enligt någon av de tre sätten ovan. Det innebär att det endast är Carola som känner till vem du är och endast hon håller kontakten med dig i ärendet. Ärendet kommer att hanteras vidare på samma sätt, som beskrivs nedan, men ditt namn kommer att beläggas med sekretess.
Lagen tydliggör hur ett ärende ska tas emot, hanteras och följas upp för att säkerställa att missförhållanden på denna nivå verkligen ska tas på allvar och redas ut. Det finns lagkrav på att det är särskilda kanaler för rapportering och en mottagande funktion som är första instans. Den mottagande funktionen är också den som ska säkerställa skyddet för den som rapporterar samt se till att ärendet drivs vidare. Hos oss på Astar är detta vår externa part Progresi AB och våra kanaler är de som beskrevs under rubriken ovan Hur rapporterar jag…
Allt kommer att dokumenteras och följas upp och dokumentationen sparas i enlighet med GDPR. Som rapporterande är du alltid garanterad en uppföljning och ett svar på din anmälan.