Har du ett intresse för matlagning och vill göra karriär av din passion?
Leta inte längre: utbildningen till kock på Astar ger dig alla chanser att få ditt drömjobb!

Varför bli kock?

Att utbilda sig till kock öppnar dörren till karriär där du får arbeta med matlagning, en konstform som engagerar alla sinnen. Som kock har du möjlighet att skapa unika smakupplevelser, experimentera med olika ingredienser och tekniker, och ständigt utveckla dina färdigheter. Yrket erbjuder en kombination av hantverk och passion, med möjligheter att arbeta på allt från finare Ala carte restauranger till storkök. Efterfrågan på kockar hög, vilket ger goda chanser till anställning och karriärutveckling i en spännande och växande bransch. Yrket är kreativt och varierande. Som kock får du skapa både goda och vackra rätter samt experimentera med olika ingredienser och smaker för att skapa magi. Efter examen har du möjlighet att få arbete inom restaurang, storkök och hotell.

Det här lär du dig

På Astar får du de färdigheter och kunskaper som krävs av en framgångsrik kock. Utbildningen täcker allt från grunderna i livsmedel och hygien till avancerade matlagningstekniker. Du lär du dig även om servering, försäljning, arbetsmiljö, livsmedelskännedom, menyskapande och näringsberäkningar.

För att lära dig yrket på bästa sätt får du ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) i ett kök beroende på vilken inriktning du har valt. Du får lära dig hur yrket fungerar i verkligheten, samtidigt som du får handledning av duktiga kockar.

Så, vi frågar igen: är du redo att göra karriär av din kärlek till matlagning?
Då är du varmt välkommen till Astar!

Det här får du på Astar

– Stora chanser till jobb.
– Lär dig genom arbetsplatsförlagd lärande (APL).
– Utveckla din yrkestalang och väx som människa.

Så här går det till

Hur går utbildningen till?

Klassrum: Lektioner hålls ca 2 dagar i veckan i början av utbildningen, efter tio till tjugo veckor startar praktiken och du är ute på en arbetsplats 3 till 4 dagar i veckan resten utav utbildningen

Lärling: 1 dag i veckan är du i skolan, 3 till 4 dagar är du ute på en arbetsplats tillsammans med en handledare. Som lärling börjar du med en orienteringskurs på 2 veckor för att lära känna yrket och få med dig viktiga verktyg ut på lärlingsplatsen

OBS! Under praktik/lärlingsperiod kan obekväma tider förekomma då yrket kan kräva tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Ekonomisk kompensation

Du kan ansöka om lån eller bidrag hos CSN, ansökan görs via CSN:s hemsida Centrala studiestödsnämnden – CSN.

Poängplan

Kurs Poäng
HygienHYGHYG0100
Matlagning 1MALMAL01100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedelMÅTBRA0100
Livsmedels- och näringskunskapLIVLIV01100
Service och bemötande 1SEVSEV01100
Mat och dryck i kombinationMACMAT0100
Matlagning 2MALMAL02200
Matlagning 3MALMAL03200
Matlagning 4MALMAL04200
SpecialkosterMALSPE0100
ServeringSERSER01100
1 400 poäng

Orter

För att ansöka behöver du ange den kommun du är folkbokförd i. Sök på tillgängliga orter för denna utbildning här ovanför. Gå till ansökan

Nästa start

Visa tilfällen

Har du frågor?

eller mejla oss: