Astar Skellefteå El & Energi

Industrielektriker

Komvux

Gillar du att arbeta med händerna? Letar du efter ett spännande och viktigt yrke med stora chanser till jobb? Då har du hittat rätt: bli industrielektriker på Astar!

Varför bli industrielektriker?

Som industrielektriker har du en viktig uppgift inom industrin: du ser till att företag och fabriker har tillgång till elektricitet. Några vanliga arbetsuppgifter är att montera, installera och reparera olika typer av elutrustningar. Förutom i fabriker kan du arbeta till exempel på stora maskinparker.

I dag är elbranschen större än någonsin. Allt mer i samhället innehåller elektricitet, vilket betyder att du behövs av massvis med arbetsgivare. En utbildning till industrielektriker på Astar betyder helt enkelt väldigt goda jobbmöjligheter!

Det här lär du dig

Utbildningen på Astar täcker allt från de teoretiska grunderna till avancerad teknik och praktiskt utförande. Du lär dig installera, kontrollera och reparera el- och automatikutrustningar, hantera och programmera styrsystem samt tekniskt beskriva och dokumentera installation. Dessutom ligger ett stort fokus på säkerhet, riskbedömning och arbetsmiljö.

Vi ger dig inte bara teoretiska färdigheter. Du får också ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en riktig elfirma, där du får testa på yrket i verkligheten. Kombinationen av teori och praktik ger dig bästa möjliga förutsättningar för en ljus framtid inom den breda elbranschen.

Missa inte denna spännande möjlighet till en givande karriär som industrielektriker. Välkommen till Astar och ta det första steget mot ditt drömjobb!

Det här får du på Astar

– Stora chanser till jobb.
– Lär dig genom arbetsplatsförlagd lärande (APL).
– Utveckla din yrkestalang och väx som människa.

Så här går det till

Klassrum:

All lärarledd undervisning sker på plats i Skellefteå

I utbildningen ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande, på företag. APL-plats ordnas i samråd mellan dig och läraren. Omfattar minst 15% av din utbildning.

Mer information om upplägg ges i samband med kursstart.

Distans:

Två gånger i veckan har du handledning/lektion digitalt. Vid praktiska moment samt teoretiska prov i kursen behöver du komma in till skolan för att utföra dem, dessa är obligatoriska. Du kommer att behöva ha tillgång till en dator med bra anslutning. Praktik ingår i utbildningen på ca. 12 veckor och sker i slutet av din utbildning.

Studietid

Utbildningen är på heltid och omfattar 1000 poäng på gymnasienivå. Utbildningen startar 2025-03-24 och avslutas 2026-03-20. Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN. Studieperiod som du anger när du söker studiemedel på CSN hemsida: 2025-03-25 -2026-03-20.

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för kursmaterial samt för resor och boende vid labbtillfälle eller APL på annan ort. LearnWARE är det system där kursmaterialet finns. För det systemet betalar varje elev 2187,50 SEK.

Kostnader för arbetskläder, arbetsskor och annan skyddsutrustning samt verktyg kan tillkomma när APL görs.

Du behöver tillgång till en dator.

Vem kan söka

Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år. Utbildningen genomförs på svenska och det är viktigt att du har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå. För det behöver du ha kunskaper i svenska eller svenska som andraspråk som motsvarar grundläggande utbildningsnivå. Kunskaper som motsvarar engelska 5 och matematik 1a/b/c. Om du saknar betyg på den motsvarande nivå som anges i behörighet, finns möjlighet att styrka dina språkkunskaper genom ett nivåtest, läs mer på Nivåbedömning och följ anvisningarna.

Ekonomisk kompensation

Du kan ansöka om lån eller bidrag hos CSN, ansökan görs via CSN:s hemsida Centrala studiestödsnämnden – CSN.

Poängplan

Kurs Poäng
ElektromekanikELRELK0100
Datorteknik 1aDAODAT01A100
ElkraftteknikELRELF0100
Praktisk elläraELLPRA0100
Mekatronik 1MEKMEK01100
Energiteknik 1ENEENE01100
ElmotorstyrningINSELS0100
Mät- och styrteknikMÄTMÄO0100
Mät- och reglerteknikMÄTMÄT0100
Fastighetsautomation 1FAIFAS01100
OrienteringskursKGYORI11C40
1 040 poäng

Orter

För att ansöka behöver du ange den kommun du är folkbokförd i. Sök på tillgängliga orter för denna utbildning här ovanför. Gå till ansökan

Nästa start

Visa tilfällen

Har du frågor?

eller mejla oss: