Astar Jönköping

Servitör

Är du social, gillar att jobba med människor och har en förkärlek för mat? Vill du ha ett yrke med högt tempo och stora jobbmöjligheter? Då borde du gå Astars utbildning inom servering!

Varför bli servitör/servitris?

Människor kommer alltid vilja gå på restaurang, vilket betyder att det alltid kommer att finnas jobb för servitörer.

Mat i all ära, men god service är minst lika viktigt under ett restaurangbesök. Som servitör har du möjlighet att bidra till att skapa en unik upplevelse för gästerna. Du har även flexibla arbetstider som kan anpassas efter dina behov och önskemål, vilket gör att du kan ha en bra balans mellan arbetsliv och fritid.

Det här lär du dig

Förutom olika serveringsmetoder, bärteknik och världens mat lär du dig bland annat att utforma menyer, hur man kombinerar mat och dryck på bästa sätt samt kundbemötande.

Utbildningen kombinerar dryckes- och serveringskunskap, vilket ger dig breda kompetenser och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Dessutom kan en servitörutbildning leda till flera andra karriärmöjligheter inom restaurangbranschen, exempelvis sommelier eller restaurangchef.

Det här får du på Astar

  • Stora chanser till jobb.
  • Lär dig genom arbetsplatsförlagd lärande (APL).
  • Utveckla din yrkestalang och väx som människa.

Så här går det till

Det finns olika fristående kurser som kan läggas till efter utbildningen för att till exempel få en bredare kompetens.

Ekonomisk kompensation

Du kan ansöka om lån eller bidrag hos CSN, ansökan görs via CSN:s hemsida Centrala studiestödsnämnden – CSN.

Har du frågor om utbildningen?

Vid frågor om utbildningen, kontakta Lisa Sandgren.

E-postadress: lisa.sandgren@astar.se

Telefonnummer: +46 73 868 37 08

Programöversikt

  • Restaurang & Livsmedel

    Komvux
  • 1200 poäng

    Motsvarande Ca. 48 veckor på helfart

  • Basutbildning

    Det krävs inga förkunskaper för att läsa detta program
  • Klassrum | Lärling

Ansök här

  • För att ansöka behöver du ange den kommun du är folkbokförd i. Sök på tillgängliga orter för denna utbildning här ovanför.

Poängplan

  • Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1

    • LIVM1000X
    • 100 poäng
  • Livsmedelshygien Nivå 1

    • LIVS1000X
    • 100 poäng
  • Mat och dryck i kombination Nivå 1

    • MATD1000X
    • 100 poäng
  • Servering Nivå 1

    • SERR1000X
    • 100 poäng
  • Service och bemötande Nivå 1

    • SERV1000X
    • 100 poäng
  • Servering Nivå 2

    • SERR2000X
    • 100 poäng
  • Servering Nivå 3

    • SERR3000X
    • 200 poäng
  • Servering Nivå 4

    • SERR4000X
    • 200 poäng
  • Servering Nivå 5

    • SERR5000X
    • 200 poäng

1200 poäng

teacher_astar_placeholder

Har du frågor om utbildningen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.

Relaterade utbildningar

Tillfällen

Tillfälle 1

Kursstart 20 oktober 2025
Ansökan - Startdatum 28 juli 2025
Ansökan - Stoppdatum 8 september 2025

Tillfälle 1

Kursstart 20 oktober 2025
Ansökan - Startdatum 28 juli 2025
Ansökan - Stoppdatum 8 september 2025

Tillfälle 1

Kursstart 20 oktober 2025
Ansökan - Startdatum 28 juli 2025
Ansökan - Stoppdatum 8 september 2025