Nationell

Styckare

Som styckare spelar du en viktig roll i livsmedelsindustrin. Jobbet kräver både skicklighet och kreativitet; du ser till att kött hanteras på ett säkert sätt och att kunder alltid får hem råvaror av högsta kvalitet. Det är alltså ett jobb som kräver en duktig utövare – vilket innebär goda arbetsmöjligheter. Som styckare är man vanligtvis anställd på ett slakteri, men man kan även jobba i charkdisk. Styckarens arbete tar vid när slaktarens arbete är slutfört.

Behörighet

  • Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.
  • Utbildningen genomförs på svenska och det är viktigt att du har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå. För det behöver du ha kunskaper i svenska eller svenska som andraspråk som motsvarar grundläggande utbildningsnivå.
  • Om du saknar betyg på den motsvarande nivå som anges i behörighet, finns möjlighet att styrka dina kunskaper genom ett nivåtest, läs mer på Nivåbedömning och följ anvisningarna.

Upplägg

En lärlingsutbildning innebär fyra dagar på lärlingsplats och en dag för studier på distans/fjärr. Utbildningen inleds med en orienteringskurs i två veckor där du får en inblick i vad yrket innebär – därefter går du ut på din lärlingsplats. Din lärare kommer att följa dig under hela din praktikperiod och tillsammans med din handledare på lärlingsplatsen ser de till att du får ta del av alla praktiska delar som ingår i utbildningen.


Studietid

  • Utbildningen är på heltid, och omfattar 840 poäng på gymnasienivå
  • Utbildningen pågår 11 augusti 2025 - 10 april 2026
  • Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN.

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för de kostnader som uppstår under din utbildning som läromedel, utbildningsmaterial och transportkostnader till och från APL-platsen.
Andra egna kostnader: Bra att veta är att lärlingsplats för styckare kan ligga avsides och man kan behöva kanske egen bil för att ta sig dit då bussar kanske inte går.
Du behöver tillgång till egen dator eller läsplatta.
 

Att bifoga i din ansökan

I din ansökan bifogar du följande via funktionen ”Bifoga dokument” i ansökningsformuläret. Skanna eller fotografera handlingarna:
  • Dina betyg/intyg

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Antagningsbesked skickas via e-post. Viktigt är att du uppger korrekt e-postadress och telefonnummer i din ansökan.
Urval av de sökande sker utifrån:
  • Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Programöversikt

  • Restaurang & Livsmedel

    Komvux
  • Basutbildning

    Det krävs inga förkunskaper för att läsa detta program
  • Lärling

Ansök här

  • Utbildningen har riksintag och söks via Skellefteå kommun. Du kan bo var som helst – vi hjälper till att ordna en APL-plats där du bor. Du behöver inget godkännande från din hemkommun.

Poängplan

  • Introduktion till kurser inom olika kunskapsområden

    • VGYOR1C
    • 60 poäng
  • Livsmedelshygien Nivå 1

    • LIVS1000X
    • 100 poäng
  • Styckning nivå 1

    • STYK1000X
    • 100 poäng
  • Styckning nivå 2

    • STYK2000X
    • 200 poäng
  • Styckning nivå 3

    • STYK3000X
    • 200 poäng
  • Styckning nivå 4

    • STYK4000X
    • 200 poäng

840 poäng

teacher_astar_placeholder

Har du frågor om utbildningen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.

Relaterade utbildningar

Tillfällen

Tillfälle 1

Kursstart 2025-08-11
Ansökan - Stoppdatum 2025-06-08
Utbildningsform Lärling

Tillfälle 1

Kursstart 2025-08-11
Ansökan - Stoppdatum 2025-06-08
Utbildningsform Lärling

Tillfälle 1

Kursstart 2025-08-11
Ansökan - Stoppdatum 2025-06-08
Utbildningsform Lärling