Johanna gick Astars kockutbildning – fick jobb på TreeHotel

Johanna Björk, 24, från Bollstabruk i Höga Kusten har alltid haft ett brinnande intresse för matlagning. Därför föll valet på att söka till Astars kockutbildning, vilket blev en lyckträff. Johanna fick jobb direkt efter examen och vill nu peppa andra att till att söka.
– Det är ganska sjukt egentligen att jag får betalt för att jobba med ett av mina stora intressen i livet och det är att laga god mat med kvalité och finess till andra, så tveka inte att söka in om du också har matlagning som passion, säger hon.  

Johanna Björk har trots sin ringa ålder hunnit med att prova på flera olika branscher. Hon har arbetat inom barnomsorgen, varit butikssäljare samt hunnit med en snabb utbildning till snickare. Men matlagning har alltid funnits i Johannas liv med som en trogen följeslagare och som ett av hennes största intressen i livet.

– Det är ganska roligt för jag har haft det rätt jobbigt att läsa böcker i skolan eftersom jag inte varit intresserad och då har det som aldrig riktigt fastnat, så de enda böckerna jag läst i mitt liv som har fastnat i huvudet har nästan bara varit kokböcker, säger hon med ett skratt.

Johanna bestämde sig för att söka in till Astars kockutbildning i Norrbotten när hon flyttade upp till Luleå från Örnsköldsvik där hon gick fotbollsgymnasiet. Utbildningen är cirka 15 månader och bedrivs i samarbete med ett par kommuner i Norrbotten.

Astar ger eleverna en väg in i branschen

Anledningen till att hon valde just Astars utbildning var möjligheten att få ta del av det stora kontaktnät som Astar har i branschen, vilket hjälper eleverna att hitta en väg in i restaurangbranschen.

– Att jag har fått hjälp att ta ett steg in i branschen har varit otroligt viktigt för mig, säger hon.

Under utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) och många av eleverna får även jobb där de haft sin APL. Johanna hade sin första APL på Hemmagastronomi i Luleå, där hon sedan även fick möjligheten att sommarjobba. Under sin sista APL-period ville hon vidga sina gastronomiska vyer och hon fick då möjlighet att åka ner till Göteborg och göra sin APL på restaurangen TOSO som ingår i samma kedja som Michelinrestaurangen SK Mat & Människor.

Lagar mat till Hollywoodstjärnor

Efter utbildningen fick Johanna jobb direkt på Hemmagastronomi i Luleå. Men eftersom hon trivs bättre på landet än i städer så sökte hon jobb på TreeHotel i Harads – vilket blev en riktig jackpot. Johanna fick napp direkt och nu lever hon sin dröm som kock på det välkända och unika trädhotellet i Harads. Hotellet har lockat många långväga gäster, nu senast Hollywoodskådespelaren Lily Collins som har huvudrollen i den populära serien Emily in Paris. En gäst som Johanna fick laga mat till under vistelsen.

Text: Nandini Burman
Foto: Lina Olovsson