Västerås Stadsmission och Astar Västerås skapar värme och gemenskap

Astar Västerås kock- och restaurangutbildning skapade värme och gemenskap med sitt uppskattade julbord. Tillsammans med Västerås Stadsmission öppnade man upp dörrarna för alla de människor som lever i fattigdom, hemlöshet och utanförskap.

– Det känns fantastiskt att vi med våra elever kunde erbjuda mat, värme och gemenskap, säger Rikard Sundin, biträdande regionchef för Astar.

Julbordet, är bara en i raden av samhällsprojekt där Astars kock- och restaurangutbildningar i Sverige, engagerat sig.

Nyligen avslutades Musikhjälpen i Umeå kockeleverna lagade drygt 5 000 portioner mat som såldes och oavkortat skänktes till Radiohjälpen för att uppmärksamma årets tema ”Barn är inte till salu”.

Ett annat exempel på socialt ansvarstagande är Astars initiativ i Nyköping restaurang-utbildningen tillsammans med kommunen och organisationen Stolt Mat lärt ut hur man lagar svenska husmanskost till somaliska kvinnor.

– Det känns bra i hjärtat att vi kan bidra med ett traditionellt julbord och sprida lite hopp i juletider och tillsammans med Stadsmissionen hoppas vi att detta kan bli en tradition, berättar Rikard Sundin.

Tidigare samarbetade stadsmissionen med kroglivet och erbjöd de utsatta i Västerås på mat. De senaste åren har det dock inte funnits något uttalat samarbete.

– Vi vill passa på att tacka Astar för att de valde att bjuda in som människor som lever i fattigdom, hemlöshet och utanförskap. Den här dagen infann sig en värme i lokalen, där just utanförskap var ett ord som inte alls passade in. Vi pratade med några av gästerna som gav julbordet högsta betyg, och det vill vi att eleverna på utbildningen ska ha med sig, säger Rikard Salsman, insamlings- och kommunikationsansvarig på Västerås Stadsmission.

http://www.vasterasstadsmission.se/2017/12/19/valkomna-pa-julbord-onskar-astar/