Restaurang & livsmedel

Servitör

Utbildningsort:  
Jönköping  
För dig som älskar att jobba med människor och tycker om mat och dryck

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är målet med arbetet. Du får kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergier. Du lär dig att kombinera mat och dryck. I arbetet ingår för- och efterarbete, så du får lära dig att duka borden för att gästen ska få en trevlig miljö.

Det här kan du jobba med: Serveringspersonal jobbar inom hotell- och restaurangnäringen. Arbetsplatsen kan vara allt från en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal exempelvis till skärgårdskrogar.

Hur går utbildningen till?

Första hälften av utbildningen sker på skolan, två till tre dagar i veckan mellan klockan 08:30 och 15:30. Därefter går du ut på praktik resten av utbildningen, fem dagar i veckan.

OBS! Under praktiken kan obekväma tider förekomma då yrket ibland kräver tidiga morgnar och helger.

Våra digitala verktyg – Google for Education och Talent Tool

För att du ska lära dig på bästa sätt använder vi lärplattformen Google for Education som du kan använda via datorn eller genom appar i telefon eller surfplatta. Här får du tillgång till dina kurser och ett samlat material av bland annat filmer, presentationer och övningar. Till detta ingår också läroböcker och annat utbildningsmaterial.

I kartläggningsverktyget Talent Tool kan du fylla på dina kunskaper, förmågor och egenskaper vartefter utbildningen fortlöper. Verktyget bygger upp ett CV som du i slutet av utbildningen kan spara ner utifrån olika mallar. I Talent Tool ser du också din Individuella Studieplan (ISP), din kursplan och dina betyg.

UtbildningskodInnehållPoäng
HYGHYG0Hygien100
LIVLIV01Livsmedels & Näringskunskap 1100
MÅTBRC0Branschkunskap100
SEVSEV01Service & Bemötande 1 100
MACMAT0Mat & Dryck i kombination 100
MALMAL01Matlagning 1100
SERSER01Servering 1100
DRYDRY0Drycker100
DRYDRC0Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
SERARR0 Arrangemang100
SERMAF0Matsalshantverk100
SERSER02Servering 2200
SEVSEV02Service & Bemötande 2100
DRYBAT0Valbar = Barteknik 100
Totalt1400 poäng

Vi hjälper dig!

Kontakta ditt lokala kontor så hjälper vi dig med mer information om utbildningen.


Kontakta:

Jönköping  
Fakta om utbildningen
  • Utbildningstyp:
    Klassrum, Komvux
  • Utbildningsstart:

    8 januari
    Ansökningsperiod: 27 oktober – 27 november

    12 februari
    Ansökningsperiod: 1 december – 8 januari

    18 mars
    Ansökningsperiod: 12 januari – 12 februari

    22 april
    Ansökningsperiod: 19 februari – 18 mars

    27 maj
    Ansökningsperiod: 22 mars – 22 april

    12 augusti
    Ansökningsperiod: 26 april – 10 juni

    16 september
    Ansökningsperiod: 14 juni – 12 augusti

    21 oktober
    Ansökningsperiod: 16 augusti – 16 september

    25 november
    Ansökningsperiod: 20 september – 21 oktober

    Kursstart 2025

    7 januari
    Ansökningsperiod: 25 oktober – 25 november

  • Utbildningslängd:
    Endast servitör = 56 veckor. Med barteknik = 60 veckor
Ekonomisk kompensation

Du får studiebidrag (CSN)

När du går hos oss på Astar kan du få lån från CSN.
Du kan söka bidrag och lån, eller enbart bidrag. Läs mer på www.csn.se.

Diplom

När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

En egen stjärna

Vi vet att du är en talang. Vårt uppdrag är att hjälpa dig hitta dina talanger och utveckla dem, så att du kan bli din egen stjärna. Vi är experter på språk och arbetsliv och vi hjälper dig nå dina framtidsmål.

Astar ger dig

· Det bästa bemötandet.
· En egen studieplan.
· En utbildning i samarbete med företag.

Efter din utbildning får du alla förutsättningar att bli en stjärna på arbetsmarknaden och har goda chanser till jobb.