Restaurang & livsmedel

Färskvaru- och delikatesspecialist

Visa kunderna vägen till råvaruhimlen

Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och utlopp för din kreativitet. Du får bred kunskap om olika produkter som finns i dagligvaruhandeln som exempelvis frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt mejeriprodukter. Du kommer också att lära dig förberedelse, tillagning och uppläggning av delikatesser som smörgåstårtor, ostbrickor och patéer. Viktiga kunskapskomplement är livsmedelshygien lära och råvaruhantering. Utbildningen passar dig som har passion för mat och tycker om att ge råd till människor. Branschen har ett stort behov att rekrytera utbildad personal.

Det här lär du dig: Här går du på djupet kring råvarornas hantering och historia. Grönsaker, mejeriprodukter, fisk till skaldjur är i med andra ord i centrum under utbildningen och du lär dig om bäst hållbarhet, tankarna bakom såväl ett klassiskt som ett nytänkande upplägg ser ut och hur kombinationerna mellan de olika råvarorna gifter sig med varandra.

Det här kan du jobba med: Efter utbildningen kan du jobba med delikatesser, smörgåstårtor, ostbrickor och patéer i charkdisken, delikatessdisk eller som matstylist på cateringföretag.

Hur går utbildningen till?

En lärlingsutbildning innebär fyra dagar på lärlingsplats och en dag i skolan. Utbildningen inleds med en orienteringskurs i två veckor där du får en inblick i vad yrket innebär – därefter går du ut på din lärlingsplats. Din lärare kommer att följa dig under hela din praktikperiod och tillsammans med din handledare på lärlingsplatsen ser de till att du får ta del av alla praktiska delar som ingår i utbildningen.

UtbildningskodInnehållPoäng
KGYORI11C Orienteringskurs för lärling50
HYGHYG0Hygienkunskap 100
MAOMAT01 Mat och Butik 1100
MAOMAT02 Mat och Butik 2 100
SEVSEV01 Service och bemötande 1100
LIVLIV01Livsmedels och näringskunskap 1100
MAOMAT00S Mat och Butik Specialisering 100
Totalt650 poäng

Vi hjälper dig!

Kontakta ditt lokala kontor så hjälper vi dig med mer information om utbildningen.


Kontakta:

Solna - Tomteboda   Stockholm  
Fakta om utbildningen
 • Utbildningstyp:
  Komvux, Lärling
 • Utbildningsstart:

  Starter 2020:
  Januari, mars, augusti, oktober

 • Utbildningslängd:
  ca 60 veckor
Ekonomisk kompensation

När du går hos oss kan du få lån från CSN.
Du kan söka bidrag och lån, eller enbart bidrag. Läs mer på www.csn.se.

Diplom

När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

En egen stjärna

Vi vet att du är en talang. Vårt uppdrag är att hjälpa dig hitta dina talanger och utveckla dem, så att du kan bli din egen stjärna. Vi är experter på språk och arbetsliv och vi hjälper dig nå dina framtidsmål.

Astar ger dig

· Det bästa bemötandet.
· En egen studieplan.
· En utbildning i samarbete med företag.

Efter din utbildning får du alla förutsättningar att bli en stjärna på arbetsmarknaden och har goda chanser till jobb.