Bygg

Bygg och anläggning

Utbildningsort:  
Umeå  
– Är du händig och tycker om att arbeta praktiskt?

Tycker du om att skapa något med händerna och samtidigt få vara med och bygga något som är bestående över tid – då kan byggnadsträarbetare vara något för dig.

Hur går utbildningen till?

För att du ska få ut det mesta av utbildningen och lära dig snabbt får du praktisera de teorier som du läser direkt i vår verkstad.

GOOGLE FOR EDUCATION

För att du ska lära dig på bästa sätt använder vi Google for Education, som du kan använda via datorn eller genom appar i telefon eller surfplatta. Här får du tillgång till dina kurser och ett samlat material av bland annat filmer, presentationer och övningar. Till detta  får du naturligtvis också läroböcker och annat utbildningsmaterial.

TALENT TOOL
Med vårt talangverktyg hittar du både dina synliga och dolda talanger. Verktyget hjälper dig och din lärare att anpassa undervisningen utifrån ditt sätt att lära samt matcha dig mot eventuell APL-plats och kommande arbetsgivare.

Det finns fyra inriktningar

1. Plattsättare

Plattsättare hör till de äldsta byggyrkena och utvecklas hela tiden. Plattsättare är ett yrke för den som gillar färg och form och där du får använda din kreativitet för olika löning i arbetet. Hantverket kräver också en känsla för materialet kakel och klinker samt ett intresse för precisionsarbete (inslag av puts/murningsarbeten kan förekomma i yrket).

2. Murare

Muraryrket är ett av de äldsta inom byggyrkena. Material och tekniker har utvecklats mycket men hantverksskickligheten är fortfarande lika stor. Som murare arbetar du bland annat med traditionellt mureri, plattsättning och putsning av fasader.

3. Betongarbetare

Som betongarbetare är du specialist på arbeten med betong, som är ett användbart, mångsidigt och mycket starkt byggmaterial. Betongarbetaren arbetar mycket med armering av betongkonstruktioner. Betong är ett vanligt material i byggnader och andra konstruktioner.

Arbetsuppgifterna kan innehålla moment som att bygga broar, gjuta grunder, väggar och resa stora fundament.

4. Träarbetare

Träarbetare, även kallad snickare, arbetar med många olika arbetsuppgifter. Du är med under hela byggprocessen om du arbetar med husbyggnation, från formsättning till takkonstrukturer och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer: högt upp i ett höghus, vid byggnation av friggebod eller vid renovering av kök samt kökssättning.

Upplev oss på ett studiebesök!

Du är varmt välkommen till oss för att träffa deltagare, lärare och se våra lokaler. Kontakta kontaktpersonen på respektive ort för mer information.

Basutbildning
UtbildningskodInnehållPoäng
KGYORI11COrienteringskurs 1C100
BYGBYG01Bygg och Anläggning 1200
BYGBYG02Bygg och Anläggning 2200
SEVSEV01Service och bemötande 1100
HUSHUB0Husbyggnadsprocessen200
HUSHUS01Husbyggnad 1100
HUSHUS02Husbyggnad 2200
HUSHUS03Husbyggnad 3 - ombyggnad200
Totalt1300
Specialiseringar:
1. Plattsättare - 500 poäng
2. Murare - 300 poäng
3. Betongarbetare - 400 poäng
4. Träarbetare - 300 poäng

Vi hjälper dig!

Kontakta ditt lokala kontor så hjälper vi dig med mer information om utbildningen.


Kontakta:

Umeå  
Fakta om utbildningen
 • Utbildningstyp:
  Klassrum, Komvux
 • Utbildningsstart:

  Kursstart: 2023-01-09
  Ansökan öppen: 2022-10-14 till 2022-11-17

  Kursstart: 2023-03-20
  Ansökan öppen: 2023-01-13 till 2023-02-23

  Kursstart: 2023-08-14
  Ansökan öppen: 2023-04-21 till 2023-06-01

  Kursstart: 2023-10-23
  Ansökan öppen: 2023-08-18 till 2023-09-21

 • Utbildningslängd:
  Utbildningen är 12-15 månader lång. Vi lägger upp en studieplan som passar just dig.
Ekonomisk kompensation

Du kan ansöka om CSN-bidrag och/eller lån. Läs mer på www.csn.se där du även gör din ansökan. Kostnader som kan tillkomma för utbildningen är kurslitteratur, arbetskläder och dylikt. I övrigt är utbildningen kostnadsfri.

Diplom

När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

En egen stjärna

Vi vet att du är en talang. Vårt uppdrag är att hjälpa dig hitta dina talanger och utveckla dem, så att du kan bli din egen stjärna. Vi är experter på språk och arbetsliv och vi hjälper dig nå dina framtidsmål.

Astar ger dig

· Det bästa bemötandet.
· En egen studieplan.
· En utbildning i samarbete med företag.

Efter din utbildning får du alla förutsättningar att bli en stjärna på arbetsmarknaden och har goda chanser till jobb.