Bygg

Bygg och anläggning

Utbildningsort:  
Sundsvall  

Skapa en stadig grund i arbetslivet

Det här är programmet för dig som tycker om att arbeta med händerna och som vill vara efterfrågad på arbetsmarknaden. När du jobbar inom bygg och anläggning får du varje dag vara med och skapa något bestående. Ofta jobbar du i ett team med andra och tillsammans ser ni till att få bästa möjliga resultat. Arbetet är omväxlande och du får jobba i olika sorters miljöer och med olika typer av kunder.

Om du gillar att vara aktiv är lösningsorienterad och kreativ, då är bygg och anläggning för dig!

Inom bygg- och anläggningsprogrammet i Sundsvall erbjuder vi tre inriktningar: Träarbetare, plattsättare och murare. Beroende på den inriktning du väljer kommer du att kunna arbeta med olika delar av byggen, och med allt från tak till golv. 

Vår utbildning

Det finns tre olika inriktningar

Träarbetare – 1500 gymnasiepoäng under 51 veckor.

Träarbetare, även kallad snickare, arbetar med många olika arbetsuppgifter. Du är med under hela byggprocessen om du arbetar med husbyggnation, från formsättning till takkonstruktioner och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer: högt upp i ett höghus, vid byggnation av friggebod eller vid renovering av kök samt kökssättning.

Plattsättare – 1700 poäng gymnasiepoäng under 51 veckor.

Plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i kök, badrum till stora entréer eller simhallar. I uppgifterna ingår också underarbeten, som tätskiktning av golv eller väggar.

Murare

Muraryrket är ett av de äldsta inom byggyrkena. Material och tekniker har utvecklats mycket men hantverksskickligheten är fortfarande lika stor. Som murare arbetar du bland annat med traditionellt mureri, plattsättning och putsning av fasader.

Upplägg

Klassrum
Lektioner sker på dagtid i klassrum i våra lokaler på Björneborgsgatan, Sundsvall.

APL
Arbetsplatsförlagt lärande i 7 veckor ingår i utbildningen och sker parallellt med de löpande kurserna. Du är med och ”formar din egna utbildning” och genom praktiskt arbete finns goda chanser att få nya meriter och arbete.

Hemstudier
Utöver klassrum sker hemstudier. Du kommer att behöva ha tillgång till en dator med bra anslutning för handledning/lektion digitalt.

Ersättning och kostnad
Utbildningen är CSN-berättigad och är kostnadsfri.
Kostnader för kursmaterial, läromedlet Learnware samt arbetskläder (skyddskläder) tillkommer.

Påbyggnadsutbildning

Om du har en genomförd gymnasial utbildning inom byggprogrammet kan du lägga till en påbyggnadsutbildning med bara vissa kurser.

Du kan även välja att studera kursen komvuxarbete – 100 poäng.

Validering

Vi utför även validering. Kontakta din utbildning för mer information.

Upplev oss på ett studiebesök

Du är varmt välkommen till oss för att träffa deltagare, lärare och se våra lokaler. Kontakta kontaktpersonen på respektive ort för mer information

KurserKurskodPoäng
Gemensamma kurser
OrienteringskursKGYORI11C100
Bygg och anläggning 1BYGBYG01200
Bygg och anläggning 2BYGBYG02200
HusbyggnadsprocessenHUSHUB0200
Husbyggnad 1HUSHUS01100
Husbyggnad 2HUSHUS02200
Husbyggnad 3HUSHUS03200
Träarbetare
Trä 1 - stommarTRÄTRK01100
Trä 2 - beklädnadTRÄTRK02100
Trä 3 - montageTRÄTRK03100
Plattsättare
Plattsättning 1HUBSPC01S
Plattsättning 2HUBSPC02S200
Plattsättning 3HUBSPC03S200

Vi hjälper dig!

Kontakta ditt lokala kontor så hjälper vi dig med mer information om utbildningen.


Kontakta:

Sundsvall  
Fakta om utbildningen
Ekonomisk kompensation

Du kan ansöka om CSN-bidrag och/eller lån. Läs mer på www.csn.se där du även gör din ansökan. Kostnader som kan tillkomma för utbildningen är kurslitteratur, arbetskläder och dylikt. I övrigt är utbildningen kostnadsfri.

Diplom

När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

En egen stjärna

Vi vet att du är en talang. Vårt uppdrag är att hjälpa dig hitta dina talanger och utveckla dem, så att du kan bli din egen stjärna. Vi är experter på språk och arbetsliv och vi hjälper dig nå dina framtidsmål.

Astar ger dig

· Det bästa bemötandet.
· En egen studieplan.
· En utbildning i samarbete med företag.

Efter din utbildning får du alla förutsättningar att bli en stjärna på arbetsmarknaden och har goda chanser till jobb.