El & Energi

Automationselektriker

Vill du ha ett praktiskt och varierande jobb där en dag inte är den andra lik?

Om du är på jakt efter ett arbete som du inte tröttnar på i första taget är utbildningen till automationselektriker något för dig. I yrket får du arbeta praktiskt med händerna och ha allt från industrier och företag till privatpersoner som kunder.

Som automationselektriker arbetar du med många olika tekniska och praktiska uppgifter, exempelvis att montera, installera och starta igång automatiserade anläggningar samt programmera datorstyrda anläggningar.

En arbetsdag kan gå ut på att kontrollera, underhålla och reparera en maskin eller en anläggning inom industrin, medan följande dags projekt kan vara att utföra service hemma hos en privatperson.

Utöver arbete med diverse anläggningar och maskiner hör även arbetsuppgifter såsom byte av strömbrytare, installation av datanät och kabeldragning till jobbet.

Så här studerar du:

Kursen är på heltid och det ingår praktiska moment i flertal kurser i utbildningen vilket kräver din närvaro på skolan, datum för praktiska moment för kursen delges i början av varje kurs, i övrig hålls utbildningen på distans. Detta sker på plats i Skellefteå eller i Umeå beroende på närhetsprincipen tillämpas. Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning. I utbildningen ingår APL som infaller i slutet, och då följer du den arbetsplatsens arbetstider. Kostnader för kurslitteratur och eventuella arbetskläder tillkommer.

UtbildningskodInnehållPoäng
MÄTDIS0Distribuerade styrsystem100
ELRELK0Elektromekanik100
ELRELF0Elkraftsteknik100
INSELS0Elmotorstyrning100
ELÄELM01Elmätteknik 1100
FAIFAS01Fastighetsautomation 1100
MEKMEK01Mekatronik 1100
MÄTMÄT0Mät- och reglerteknik100
MÄTMÄO0Mät- och styrteknik100
ELLPRA0Praktisk ellära100
PROPRC0Processmätteknik100
PROPRE1Processreglering100
MÄTPRR0Programmerbara styrsystem100
FÖSSEV0Servicekunskap100
TOTALT:1400
Fakta om utbildningen
 • Utbildningstyp:
  Distans, Komvux
 • Utbildningsstart:

  15 augusti

  17 oktober

 • Utbildningslängd:
  ca 70 veckor
Ekonomisk kompensation

Som elev hos oss kan du ansöka om studiebidrag hos CSN. Du kan söka bidrag och lån eller enbart bidrag – läs mer på www.csn.se. Tänk på att bidragsdelen varierar beroende från person till person.

En egen stjärna

Vi vet att du är en talang. Vårt uppdrag är att hjälpa dig hitta dina talanger och utveckla dem, så att du kan bli din egen stjärna. Vi är experter på språk och arbetsliv och vi hjälper dig nå dina framtidsmål.

Astar ger dig

· Det bästa bemötandet.
· En egen studieplan.
· En utbildning i samarbete med företag.

Efter din utbildning får du alla förutsättningar att bli en stjärna på arbetsmarknaden och har goda chanser till jobb.