Susanne lever sin dröm efter karriärbytet

Efter 18 års ekonomi-jobb bestämde sig Susanne Olsen för ett karriärbyte.

Hon gick Astars lärlingsutbildning till bagare och konditor och lever nu sin dröm med en egen blomstrande verksamhet.
– Att gå Astars utbildning är det bästa jag gjort, säger hon.

 

Det är juletid och hektiska dagar för Susanne Olsen på gårdsbageriet Ljuvliga Bakverk i Söderbydal, Vallentuna. Hon har drivit eget i 1,5 år och bakar såväl tårtor, som fikabröd och matbröd. Hon har caféverksamhet på söndagar och så här i adventstider står hon även på julmarknader och säljer sitt bröd och sina bakverk.

– Ända sedan jag gick utbildningen på Astar har jag drömt om att ha en egen verksamhet. Corona slog ner som en bomb men för mig gjorde det att jag vågade starta eget företag och för många äldre har min cateringverksamhet varit supersäker, säger Susanne.

Vi tar historien från början. Susanne är en kreativ själ som i sin ungdom närde estetiska drömmar. Hon gick en musikal- och skådespelarutbildning men på grund av den tuffa arbetsmarknaden i den branschen halkade hon in på ekonomispåret. Hon jobbade med ekonomi i 18 år men släppte aldrig drömmen om att få utlopp för sin kreativitet.

När barnen var små började hon baka hemma för att ha något att göra. Hon gick en kvällskurs i bakning och började göra specialdesignade tårtor, först till sig själv och sedan till kompisar. Sommaren 2015 sökte hon sedan – på vinst och förlust – ett sommarjobb som konditor på Vaxholms hembygdsgård där hon bifogade sitt Instagramkonto @ljuvligabakverk som cv.

– De ringde dagen efter och frågade om jag ville ha jobbet. Jag sa att jag inte var utbildad konditor men de ville ha mig ändå. Jag fortsatte jobba med ekonomi och jobbade sedan kvällar, helger och under min semester på hembygdsgården. När jag var där kände jag att jag hade hittat hem, säger Susanne som sedan började Astars lärlingsutbildning till bagare och konditor i januari 2016.

– Det är det bästa jag har gjort. Jag är så tacksam att jag fick gå den utbildningen. Är man genuint intresserad och har ett driv så är Astars utbildning toppen!

Vad gillade du med utbildningen?

– Det passade mig perfekt att gå ut direkt i praktik samtidigt som vi hade en dag i skolan. Kontakten med lärarna var jättebra och stämningen i skolan var bra. Kursmaterialet var bra och jag tittar fortfarande i det ibland. Sedan gillade jag att jag kunde styra själv var jag ville vara på praktiken, med stöttning från skolan. Jag var på fyra olika praktikplatser och lärde mig olika bra saker på alla.

Eftersom hon inte ville ta första bästa konditorjobb så återgick hon till sitt gamla ekonomijobb efter avslutad utbildning men hon blev headhuntad till Ulriksdals slottsträdgårdscafe efter ett halvår. 2019 fick hon sedan jobb på en tidigare praktikplats, Såstaholms Hotell.

– Det var ett drömjobb för mig, jag stormtrivdes. Jag fick göra allt där; desserter, vanlig bakning, kallskänk och även öva på varmrätter, säger Susanne.

Corona blev dock en jättesmäll för Såstaholm, personal sades upp och plötsligt stod Susanne utan jobb. Men när den dörren stängdes så öppnades en annan dörr…

– När jag började utbildningen på Astar var drömmen att starta eget och jag hade en verksamhetsplan klar i huvudet. När jag blev uppsagd hade jag ingenting att förlora utan bestämde mig för att starta eget. Dagen efter jag slutat på Såstaholm började jag dra i alla trådar hos kommunen, Skatteverket och Bolagsverket och sedan drog jag i gång min egen verksamhet, säger Susanne.

– När jag startade eget tänkte jag ”går det så går det och går det inte så får jag väl söka jobb, antingen inom restaurang/bageri eller ekonomi”. Jag har även haft extrajobb inom ekonomi sedan jag startade eget, för att säkra upp inkomsten.

Verksamheten växte fort

Hon inledde verksamheten i liten skala. Eftersom hon inte hade råd med svinn så körde hon initialt enbart cateringverksamhet och bakning på beställning.

– Jag började med tårtor i maj 2020 eftersom det var det jag kunde bäst. Det var en rätt bra tidpunkt för det och blev ganska mycket beställningar till studentfiranden och konfirmationer. Sen började kunderna fråga efter fikabröd och bröd så det växte snabbt till något mer.

I juni 2021 öppnade hon eget bageri på gården och i juli öppnade hon café varje söndag efter önskemål från kunderna.

– Jag var helt chockad över gensvaret! Det var kö från öppning till stängning varje söndag från juli fram till sent i höstas och det kommer fortfarande kunder och köper take away-fika och bröd. Det är hårt slit att vara bagare, stå i kassan, ha catering och vara städare men jag tycker det är jättekul, säger Susanne vars liv tog en helt ny vändning med utbildningen på Astar.

– Det är det bästa jag har gjort och jag vill verkligen peppa de som har drivet att göra det jag gjorde.