Stöd och matchning på distans

På grund av coronapandemin kan arbetssökande nu fritt välja distansleverantör för tjänsten Stöd och matchning STOM. Astars kontor i Luleå och Östersund är med i matchen och redo för nya deltagare.

Astar har etablerade STOM-enheter (Stöd och matchning) i Luleå och Östersund där båda har fått toppratings i respektive stad, vilket baseras på hur många deltagare som går vidare till jobb eller studier. När nu arbetssökande erbjuds Stöd och matchning (till en nystart på arbetsmarknaden) på distans öppnar det upp för fler deltagare på båda orterna.

– Nu kan arbetssökande i exempelvis Piteå, Boden, Kalix och Gällivare anvisas till oss. Många småorter har ingen STOM-enhet nu vilket öppnar för oss. Vi har både lärare och digitala plattformar klara och vi är beredda att ta emot det dubbla antalet om det behövs, säger Fredrik Eklund, enhetschef på Astar i Luleå.

– Det här har öppnat upp ganska mycket. Nu får vi deltagare från hela länet och har exempelvis deltagare från Sveg som ligger 20 mil bort, säger Hasse Sjödin på STOM-enheten i Östersund, som haft en enorm ökning det senaste dryga året då man gått från knappt 10 till cirka 70 (!) deltagare, mycket tack vare sina fina ratingsiffror.

Distansbeslutet gäller i första hand till den sista augusti i år. Tjänsten anvisas i block om tre månader åt gången och de som har sin startdag före den 31 augusti får gå klart sin avisning om tre månader på distans.

Läs mer om oss på våra orter Luleå och Östersund.