Spännande samarbete lyfter Astar i Eskilstuna

Kockskola på dagen – restaurang och nattklubb på kvällen. Det är frukten av ett spännande samarbete där vuxenutbildningsföretaget Astar flyttat in i BiffGrill & Grändens lokaler i Eskilstuna.
– Det här är en fantastisk möjlighet för våra elever att få sin utbildning i en riktig restaurangmiljö, säger Nicky Lovatt, enhetschef för Astar.
– Det här är win-win för båda parter, säger Göran Pettersson, restaurangägare.

När det stod klart att Astar letade nya lokaler i Eskilstuna så dök det upp ett kreativt förslag från BiffGrill & Gränden som erbjöd Astar att flytta in i deras lokaler. Restaurang- och nattklubbsverksamheten sker på kvällstid och när ägaren Göran Pettersson funderade på hur man kunde nyttja lokalerna mer effektivt så kom han på idén att bjuda in Astar.
– I stället för att dutta på och köra luncher och dagens rätt, vilket vi också gjort, så kändes det här lite mer spännande. Det blir ett mer hållbart nyttjande av lokalerna och det blir lite skarpt läge för eleverna där de får jobba i ett riktigt restaurangkök, säger Göran.

Stefan Mårtensson är lärare på kockutbildningen på Astar och han ser många fördelar med de nya lokalerna.

– Det är fantastiskt bra att eleverna får jobba i en riktig restaurangmiljö, det är ju i den miljön de ska jobba när de är färdigutbildade. Man märker också att eleverna är jättetaggade. Det blir en helt annan action och miljö att få utbilda direkt på plats, säger han.

Eleverna har just nu även den teoretiska delen i de 1 200 kvadratmeter stora lokalerna.
– Vi använder matsalarna som studiesalar och försöker göra det så skolvänligt som möjligt. Det är också en fördel att vi har allt i ett och att köket ligger så nära i de nya lokalerna, säger han.

Skoldagarna pågår mellan 8-17 och vid 16-tiden kommer kockarna in för att börja förbereda arbetet på restaurangsverksamheten. Just nu är det öppet tre dagar i veckan men planen är att BiffGrill & Gränden ska växla upp successivt efter pandemin. En annan möjlighet med det nya samarbetet är närheten till branschen och praktikplatser.

– Ju längre samarbetet gått desto mer har jag förstått vilken win-win-samverkan det finns i detta. Jag har flera verksamheter som kan ordna praktikplatser. Sedan kan man kan plocka in kockar som får jobba extra och om någon är ett guldkorn kanske man erbjuder arbete efter avslutad utbildning, säger Göran Pettersson.

Förutom restaurang så har Astar även utbildningar inom lokalvård, bageri och en SFI-kombinationsutbilding (där Astar står för yrkesutbildningen till måltidsbiträden) i Eskilstuna. Dessa kommer att flytta in Skatteverkets lokaler, som ligger vägg i vägg med Gränden.

– Det känns bra att vi får allt samlat. Lokalvården kan ha teori i de klassrum vi bygger och sedan kan de ha sina praktiska övningar i BiffGrill & Grändens lokaler. Gällande bageriutbildningen så ska vi bygga ett bageri i de nya lokalerna. Det här kommer att bli en bra flytt för oss, säger Nicky Lovatt.