Sofia, 22, gick från skolbänken till butikschef

Att söka jobb under brinnande pandemi är inte det lättaste. Det kan Sofia Forsman, 22 år, erfara. Hon var på jakt efter ett jobb, men valde i stället att plugga till butikssäljare. Då föll valet på Astar. Tre månader in i utbildningen fick hon anställning på sin APL-plats, och tre månader senare blev hon biträdande butikschef. 

Man kan sällan säga att en karriär har gått spikrakt, men i Sofia Forsmans fall är det rätt befogat. 

Det var i maj 2021, då coronapandemin hade lamslagit det mesta i samhället, som Sofia valde att börja studera. Hennes initiala plan var att söka jobb som butikssäljare, men på grund av pandemin var det få företag som anställde. I stället började hon plugga till just butikssäljare på lärlingsutbildningen på Astar i Solna. På utbildningen, som är omkring 30 veckor lång, är eleverna lärlingar på en arbetsplats fyra dagar i veckan och i skolan och får teoretisk undervisning en dag i veckan.  

Sofias mål innan Astar var dels att lära sig mer om handeln och serviceyrket, dels att få APL (arbetsplatsförlagt lärande) och extrajobb på Carlings – en butik hon varit stamkund på “sedan tidernas begynnelse”, för att använda Sofias egna ord. Hon sökte och fick APL på Carlings i Farsta centrum, och resten är, som man säger, historia. 

– Jag visade framfötterna, engagemang och intresse och ville lära mig mer och mer. I augusti gav butikschefen mig ett erbjudande som extraanställd, och jag sa ”ja, jättegärna!”. Sedan blev min handledare ny butikschef. Jag minns att på Black Friday-helgen (slutet av november, reds. anm) berättade hon att hon skulle bli butikschef och sa att “klart jag ska ha dig som min högra hand”. Då började jag gråta där mitt i butiken, berättar Sofia. 

Inte ens Sofia hade förväntat sig att hennes karriär skulle få en sådan pangstart, och att hon skulle bli biträdande butikschef efter bara ett halvår – till och med innan hon gått klart sin utbildning. 

– Jag tänkte att jag kanske kan bli extraanställd och jobba som det i några år och sedan kanske få fler och fler timmar och mer ansvar, säger hon. 

Provade varje klädesplagg 

För att lära sig om Carlings produkter fick Sofia börja sin APL med att prova vartenda klädesplagg i butiken – både dam- och herrkläder. Detta för att kunna svara så utförligt som möjligt på frågor om hur plaggen sitter, om dess passform och dylikt. 

– Det tyckte jag var jättebra. Än i dag kan jag veta att den här produkten sitter så här och den här produkten sitter så här, säger hon. 

Utöver att prova kläder fick Sofia på sin APL sköta kassan, bemöta kunder, hänga upp kläder och övriga uppgifter som hör en butikssäljare till. I hennes roll som biträdande butikschef har hon till mångt och mycket liknande arbetsuppgifter som tidigare, men även större ansvar och friare händer. Exempelvis får hon ta snacken med arga kunder om butikschefen inte är på plats, men även delegera uppgifter till andra anställda och ändra upplägg i butiken för att exponera olika produkter. 

“Astar fick mig att känna mig sedd och hörd” 

Det var tack vare bra omdömen, recensioner samt Astars goda geografiska läge som Sofia valde att studera på skolan.  

– Det kändes bra att söka till Astar, och då jag väl hade gjort det och efter första dagen kändes det bra. Jag kände mig sedd och hörd ända från start, vilket var väldigt bra, säger hon.  

Även upplägget med fyra dagar på en arbetsplats och en dag i skolan föll Sofia i smaken. Tack vare detta kunde hon bolla diverse lärdomar hon drog på lektionerna med handledare och kollegor på arbetsplatsen för att se hur de tillämpas i verkligheten. 

– Det var jätteroligt och jättelärorikt. Jag lärde mig något nytt i stort sett varje gång jag var i skolan, vilket hjälpte mig på praktiken och på jobbet. Det var roligt, det var det faktiskt, säger Sofia. 

Vad vill du säga till andra som funderar på att söka till utbildningen? 

– Gör det bara! Jag tycker att det var bra att man hade så mycket praktik – på praktiken lär man sig på ett annat sätt än genom att bara läsa böcker. På Astar är det härlig stämning och alla lärare värnar om en. Utbildningen är inte heller lång, vilket var bra för mig personligen, för jag tycker inte om att sitta och plugga. 

Det här är Sofia 

Namn: Sofia Forsman 

Ålder: 22 år

Yrke: Biträdande butikschef på Carlings i Farsta centrum 

Kommer från: Stockholm 

Bor i: Hökarängen 

Intressen: Spelar bandy i Allsvenskan med Hammarby IF 

Framtidsdrömmar: Starta egen klädbutik, bli butikschef inom Carlings eller annan butik och/eller designa egna kläder