Serge bakar till den franska presidenten

Serge Normand har en helt otrolig praktikplats på det franska presidentpalatset. Han har via Erasmusprogrammet fått åka dit på praktik i slutet av sin Bagare- och Konditorutbildning på Astar. Han blev totalt förbluffad av vad de kan göra för bakverk på konditoriet som serverar godsaker till Frankrikes president.

Serge Le Normand, Bageri och konditori, lÑrling

Serge är 33 år och flyttade till Sverige från Frankrike och anledningen skulle bli en bra bok – kärlek. Han träffade sin svenska fru i sitt hemland och sedan dess har de varit oskiljaktiga. Han visste inte riktigt vad han ville jobba med när han kom till Sverige, men han har alltid varit intresserad av bakning och valde att göra det till sitt yrke.

– Jag är glad att jag hittade Astar och kunde göra min passion till mitt yrke. Du utvecklas och lär dig verkligen ett jobb här, berättar Serge.

Mot slutet av sin utbildning kände Serge att han ville testa på en praktik utanför Sverige och då passade Astars Erasmusprogram honom perfekt eftersom Frankrike var ett av länderna de erbjöd praktik inom.

– Jag blev väldigt glad när det franska presidentpalatset tog emot mig efter att jag sökt dit genom Erasmusprogrammet. Det är en häftig praktikplats att vara på.

Praktik på franska presidentpalatset

Sedan 1848 har Élyséepalatset varit den Franska presidentens hem och arbetsplats. Nu är det också Serge praktikplats. Han i sällskap med många andra Bagare och Konditorer skapar läckerheter till ungefär 800 personer varje dag så det blir stora måltider.

– Jag blev överraskad av hur enormt det var. De bakar verkligen hur mycket som helst och jag kommer inte hinna med att göra allt de gör på bara en månad här. Vissa saker är också jättesvåra och komplicerade att göra som kräver avancerade tekniker tillsammans med åratal av träning.

Vad kan det vara?

– De gör till exempel skulpturer av choklad och formar sockerdekorationer så att det ser ut som riktiga konstverk, dessa saker är mycket svåra att göra.

Vad får du göra på praktiken?

– Jag gör lite allt möjligt, men hittills har det blivit mycket tårtor, glass och bakelser. Det är en spännande och rolig praktikplats där jag samtidigt lär mig massor. Det är tur att jag lärt mig från Astar innan annars skulle jag inte hänga med alls.

Vilka förväntningar hade du på praktiken?

– Jag var lite stressad innan jag började eftersom de som praktiserar på Élyséepalatset ofta har mer erfarenhet än vad jag har, men det behövde jag inte vara för handledarna är jättesnälla, lär mig bra och tar sig tiden för mig fast det är högt tempo.

Hur känns det att baka för presidenten varje dag?

– Det är en härlig och uppfyllande känsla!

Skulle du välja Astar igen?

– Ja, lärarna är bra och tar sig tiden för att lära dig.