Saluhall blir återigen saluhall när Astar ordnar julmarknad

Från saluhall till restaurang- och bageriutbildning till saluhall igen för en helg. Den andra advent ordnar Astar Västervik julmarknad tillsammans med olika lokala aktörer. Besökarna kan vänta sig hantverk, fikabröd och rejält med julstämning. 

Det var länge sedan det såldes delikatesser i den gamla saluhallen i Västervik. I dag är lokalen – som byggdes 1911 och fungerade som saluhall fram till 1950-talet – hem för bland annat Astar, där bagare, konditorer, kockar, servitörer och servitriser utbildas. Men på andra advent – 9 och 10 december – är det försäljningsdags i saluhallen igen, då Astar bjuder in till julmarknad. 

Idén att ordna en marknad kom från den ständigt närvarande inspirationen: byggnaden, i samband med restaurangläraren Jonnys Lindroos tidigare erfarenheter.  

– Jag har själv tidigare sålt på julmarknader, både större och mindre, men nu blev det läge att försöka sig på att arrangera en julmarknad själv i stället. Saluhallen har ett väldigt bra läge i staden, säger han och fortsätter: 

– Jag hoppas att det ska bli en väldigt trevlig marknad, med en bra mix av utställare och många besökare. Det är flera arrangemang i Västervik samma helg, så vi hoppas att vi kommer kunna hjälpas åt att dra besökare till marknaderna. 

Vad kan besökarna förvänta sig? 

– Lite av varje och rejält med julstämning! Det kommer att finnas mycket, allt från hantverk i form av textiler och kransar till bröd, choklad och kroppkakor. För utsocknes kan vi passa på att berätta att kroppkakor är ett måste på julbordet för många i Kalmar län, säger Jonny. 

Astars restaurangutbildning kommer att förse hungriga besökare med mackor, kakor, soppa och kaffe, medan bageriutbildningen står för färskt fikabröd. 

I skrivande stund har 12 utställare anslutit till marknaden, men ännu finns det några lediga platser. 

– Det finns ett par bord kvar. Om man är intresserad så får man skynda att höra av sig till skolan, hälsar Jonny.