Så fick Helena jobb innan hon gått klart sin utbildning

Efterdyningarna av pandemin har gjort att många kockar valt att lämna yrket. För Helena Hellström, 21, har yrket snarare gett henne en tro på en ljus framtid. Hennes kockutbildning hos Astar pågår fortfarande – men redan nu jobbar hon extra på Hemmagastronomi i Luleå.

Utbildningen bedrivs i nära samarbete mellan Astar och Norrbottens alla fem kommuner och det handlar om en kommunal vuxenutbildning som är cirka 1,5 år lång.

I branschen finns i dag en allmän brist på kompetens efter pandemin men även specifik brist på kockar, säger Simon Laiti, restaurangägare på Hemmagastronomi.

– Vi välkomnar alla som vill byta till branschen, framtiden inom yrket ser ljus ut nu efter pandemin. Det är viktigt att vi får in många som vill utbilda sig, säger han.

Helena, som går utbildningen hos Astar är en av fyra elever från Astar som har fått ha sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Hemmagastronomi. Hon blir klar med sin utbildning i januari men jobbar redan nu extra. Efter utbildningens slut är förhoppningen stor och möjligheterna goda till att få ett fast jobb på Hemmagastronomi.

– Alla elever som vi haft från Astar under åren har faktiskt fått jobb. Astareleverna är väldigt ambitiösa, och Astar har under åren skickat elever av jämn kvalité som är genuint intresserade av yrket, vilket är väldigt kul, säger Simon.

– Branschen skriker efter kompetent personal. Du kommer aldrig att gå arbetslös om du har ett brinnande intresse för att laga mat och vill lära dig laga mat, säger han.

Helena har tidigare haft en roll som administratör men har alltid haft ett intresse för matlagning. Ett intresse som växte alltmer och som till slut fick henne att till söka till Astars kockutbildning.

För ett år sedan började hon utbildningen med förhoppningen om att påbörja en ny yrkeskarriär i en helt annan bransch.

– Jag såg av en slump att det skulle starta en kockutbildning och jag tänkte, varför inte? Så jag sökte och kom in. Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och velat ha ett praktiskt yrke, och matlagning har alltid varit ett stort intresse för mig, säger Helena.

Lär sig ute på en arbetsplats

På Astars utbildning är arbetsplatsförlagt lärande en del som ingår under utbildningens gång. Vilket Helena Hellström ser positivt på.

– Det är en stor fördel att man får prova på yrket och uppleva restaurangkänslan på riktigt. Sen tror jag att man lär sig bäst när man får göra saker praktiskt, i en verklig miljö, säger hon.

Under utbildningens gång varvas teori och hemstudier med APL, något som Helena tycker är bra eftersom du har möjligheten att lägga upp dina studier lite som man själv vill.

Vad vill du säga till de som funderar på att gå en liknande utbildning?

– Sök! Om du har ett brinnande intresse för matlagning så tveka inte.

80 procent fick jobb direkt.

Från förra klassen som gick utbildningen gick 80 procent av dem ut i jobb direkt efter utbildningen. Detta mycket tack vare det goda samarbete som Astar har tillsammans med branschen.

– Vi har många arbetsgivare som hör av sig till oss, som ser vår utbildning som en stor fördel att väva in nya förmågor i sin verksamhet. Så hittar vi rätt elev till rätt plats så finns stora chanser att det genererar till en anställning, säger Stina Björkén, kocklärare på Astar.

Hon påpekar att det är intresset för branschen som styr möjligheterna till framtida jobb.

– Det är elevens genuina intresse för yrket som styr vilka möjligheter som finns. Vill man jobba så finns jobb, och med vår utbildning och våra kontakter i branschen, så förmedlas även vägen dit. Vi gör alltid ett individuellt

hänsynstagande utifrån de mål och kriterier som finns inför val av APL-plats, säger hon.

 

Text och foto: Nandini Burman