Så fick Helena jobb innan hon gått klart sin utbildning

Efterdyningarna av pandemin har gjort att många kockar valt att lämna yrket. För Helena Hellström, 21, har yrket snarare gett henne en tro på en ljus framtid. Hennes kockutbildning hos Astar pågår fortfarande – men redan nu har hon fått jobb på Hemmagastronomi i Luleå.

Kockutbildningen på Astar är en kommunal utbildning som är cirka ett och ett halvt år lång och bedrivs i nära samarbete med Norrbottens alla kommuner.

Efter pandemin finns det i dag en allmän brist på kompetens i branschen, men även specifik brist på kockar, enligt Simon Laiti, restaurangägare på Hemmagastronomi.

– Vi välkomnar alla som vill byta till branschen, framtiden inom yrket ser ljus ut nu efter pandemin. Det är viktigt att vi får in många som vill utbilda sig, säger han.

Helena Hellström som går kockutbildningen på Astar är en av fyra elever från Astar som har fått ha sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Hemmagastronomi. Hon blir klar med sin utbildning i januari men jobbar redan nu extra på restaurangen. Efter utbildningens slut är förhoppningen stor och möjligheterna goda att få ett fast jobb på Hemmagastronomi.

– Alla elever som vi haft från Astar under åren har faktiskt fått jobb. Astar-eleverna är väldigt ambitiösa, och Astar har under åren skickat elever av jämn kvalité som är genuint intresserade av yrket, vilket är väldigt kul, säger Simon Laiti och fortsätter:

– Branschen skriker efter kompetent personal. Du kommer aldrig att gå arbetslös om du har ett brinnande intresse för att laga mat och vill lära dig laga mat.

Helena Hellström har tidigare jobbat som administratör men har alltid haft ett intresse för matlagning. Ett intresse som växte alltmer och som till slut fick henne att söka till Astars kockutbildning.

För ett år sedan började hon utbildningen med förhoppningen om att påbörja en ny yrkeskarriär i en helt annan bransch.

– Jag såg av en slump att det skulle starta en kockutbildning och jag tänkte “varför inte”? Så jag sökte och kom in. Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och velat ha ett praktiskt yrke, och matlagning har alltid varit ett stort intresse för mig, säger Helena.

Lär sig på en arbetsplats

På Astars utbildningar är arbetsplatsförlagt lärande en stor del av undervisningen, vilket Helena Hellström ser positivt på.

– Det är en stor fördel att man får prova på yrket och uppleva restaurangkänslan på riktigt. Sedan tror jag att man lär sig bäst när man får göra saker praktiskt, i en verklig miljö, säger hon.

Under utbildningen varvas teori och hemstudier med APL, något som Helena tycker är bra, eftersom man på så sätt har möjlighet att lägga upp studierna som man själv vill.

Vad vill du säga till dem som funderar på att gå en liknande utbildning?

– Sök! Om du har ett brinnande intresse för matlagning så tveka inte.

80 procent fick jobb direkt efter utbildningen

I förra klassen som gick kockutbildningen på Astar fick hela 80 procent av deltagarna jobb direkt efter genomförd utbildning. Detta mycket tack vare det goda samarbetet mellan Astar och branschen.

– Vi har många arbetsgivare som hör av sig till oss som ser vår utbildning som en stor fördel att väva in nya förmågor i sin verksamhet. Om vi hittar rätt elev till rätt plats så finns det stora chanser att det resulterar i en anställning, säger Stina Björkén, kocklärare på Astar.

Hon påpekar att det är intresset för branschen som styr möjligheterna till framtida jobb.

– Det är elevens genuina intresse för yrket som styr vilka möjligheter som finns. Vill man jobba så finns det jobb, och med vår utbildning och våra kontakter i branschen förmedlas även vägen dit. Vi gör alltid ett individuellt hänsynstagande utifrån de mål och kriterier som finns inför val av APL-plats, säger Stina Björkén.

Text och foto: Nandini Burman