Restaurangen stängd – nu får Astars elever laga mat till behövande i Coronakrisen

Lunchrestaurangen är stängd. Nu låter Astar sina restaurangelever laga 100 luncher i veckan till Korskyrkan och Bakfickan, som delar ut maten till 

behövande.
– Vi kan faktiskt hjälpa till och då tycker jag det är vår skyldighet att göra det, säger Hans Brändström, enhetschef i Umeå. 

Astar bedriver sedan en tid tillbaka sin utbildning i distansform även i Umeå. Man tar dock in små grupper, fem elever, till skolan när man ska göra praktiska moment. Den lunchrestaurang – Astar Kitchen – som utbildningen normalt bedriver i lokalerna på Västerslätt är stängd på grund av Coronakrisen, men nu ska eleverna få bidra med luncher ändå under hashtaggen #tillsammansmotcorona.

– När Corona slog till mot Sverige och skolor började stänga ner pratade vi ihop oss om på vilket sätt vi kan bidra till samhället. Vi kom fort fram till att mat, det är vi bra på, vi kan laga mat och ge bort, säger Hans Brändström på Astar i Umeå.

– Vi ska fortsätta med det vi är bra på, utbilda våra elever och samtidigt vara en aktör som gör den samhällsviktiga insatsen, säger han.

Nu ska Astar samarbeta med Bakfickan – en verksamhet för socialt utsatta i centrala Umeå – och Korskyrkan. De får 50 lunchlådor vardera per vecka som de sedan kan dela ut till behövande personer.

Erik Bryskhe​​​​​​​ är pastor/föreståndare på Korskyrkan i Umeå och han säger så här om samarbetet:

– Det är jätteroligt med samverkan där flera parter gör saker tillsammans. Det finns ett behov av detta, de äldre och de riskgrupper som är isolerade har dels ett kontaktbehov och sedan är det rent konkret viktigt att de får hjälp med maten. För vår del så märker vi också att folk är väldigt snabbt på och vill hjälpa till, berättar Erik.

– Det här är jättebra. Behovet är stort och det är ganska konstant för oss, säger Dan Lindberg ansvarig för Bakfickan.

Initialt ska detta ske varje onsdag och pågå i fyra veckor.