Prövningar

Stockholm

Prövning

Har du goda kunskaper i ett ämne men saknar betyg kan du göra en prövning hos oss. Du kan även göra en prövning för att höja ditt betyg på en kurs du läst. I vardagligt tal kallas att göra en prövning också att tenta av ett ämne eller kurs.

En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs för att sedan göra en prövning. En prövning är ofta ett skriftligt och ett muntligt prov i ämnet. Du blir bedömd utifrån kunskapskraven i kursplanen för ämnet. När du gjort prövningen får du ett betyg.

Vi erbjuder prövningar i alla grundläggande ämnen, gymnasiala ämnen samt kurser som ingår i vårat kursutbud.

Om du läst kursen tidigare och erhållit betyget F så är prövningen kostnadsfri, om du gör en prövning på en ny kurs eller för att höja ditt betyg så är kostnaden 500 kronor per kurs. Betalning sker innan prövningstillfället.

Betygsmål och kriterier hittar du på Skolverkets hemsida Skolverket Prövning. Max 200 poäng per individ prövas vid varje tillfälle. Det finns ett begränsat antal platser. Vid prövningen måste du identifiera dig med giltig legitimation.

Vanliga frågor och svar om prövning

Vad är en prövning?

En prövning innebär att du bedöms och betygssätts på en hel kurs. Du kan till exempel göra en prövning om du har goda kunskaper i ett ämne men saknar betyg eller om du vill höja ditt betyg i en kurs. Du får information från skolan du anmält dig till om hur prövningen är upplagd och vilka moment som ingår.

Får jag hjälp att läsa in kursen till prövningen?

Nej! Du läser in hela kursen på egen hand. Det ingår ingen undervisning eller lärarhandledning inför prövningen.

Kostar det någonting att göra en prövning?

Att göra en prövning kostar 500 kronor per kurs. Om du har läst en kurs på komvux och fått betyg F är det gratis att göra en prövning i kursen.

Kan jag få studiemedel när jag gör en prövning?

Nej, det är inte möjligt att få studiemedel från CSN för att göra en prövning.

Hur får jag mitt betyg efter prövningen?

Du beställer betyget från skolan eller din hemkommun ca 4 veckor efter du skrivit prövningen.

Fyll i anmälan till prövning

Vi kontaktar dig när vi mottagit din anmälan.

  Så ansöker du till prövning

  Du ansöker till prövning den bestämda anmälningsveckan genom att fylla i formuläret på den här sidan. 

  Om du blir antagen meddelas du veckan efter ansökningsperioden, du får därefter vidare information om bland annat rekommenderad kurslitteratur samt hur prövningens upplägg ser ut, var och när examinationen kommer att genomföras.

  Kostnad för prövning

  Att göra en prövning kostar 500 kronor per kurs. Har du betyget IG eller F är kursen kostnadsfri. Information om hur betalning görs får du veckan efter ansökningsperioden.

   

  Datum för prövning

  Tider för prövning i Solna centrum gäller grundläggande ämnen, gymnasiala/allmänna ämnen samt de kurser som redan ingår i vårat kursutbud.

  Solna Centrum 2021

  Ansökning vecka 12
  Prövning vecka 18

  Ansökning vecka 33
  Prövning vecka 39

  Ansökning vecka 42
  Prövning vecka 48

  Tider för prövning i Solna Tomteboda gäller endast kurser som ingår i vårat kursutbud. Det är då kurser inom Restaurang & Livsmedel samt Bageri & Konditori.

  Tomteboda 2021

  Ansökan vecka 13
  Prövning vecka 19

  Ansökan vecka 24
  Prövning vecka 30

  Ansökan vecka 34
  Prövning vecka 40

  Kontakta oss:

  Har du frågor kan du maila till admin.stockholm@astar.se