Praktik i England på en Michelinvärdig restaurang

 

Ann-Caroline Lundqvist går lärlingsutbildningen Bar och Barista på Astar. När hon fick möjlighet att resa på utlandspraktik tvekade hon inte det minsta. Nu blandar hon drinkar på en restaurang som tilldelats en Michelinstjärna.

 

Ann-Caroline Lundqvist

24-åriga Ann-Caroline hade jobbat i restaurangbranschen innan hon sökte till Astar. Hon sökte för att vidareutveckla sina kunskaper och tänkte att bar i kombination med barista är eftertraktat, ett bra kombinationspaket helt enkelt.

När utbildningen började lärde hon sig bland annat grunderna i barteknik, alkoholhantering och hur du blandar drinkar på bästa sätt. Sedan när praktikperioden skulle starta fick hon välja mellan att praktisera utomlands eller i Sverige.

– Jag tyckte det skulle bli kul att uppleva ett nytt land och se hur man jobbar där. Väl på plats märkte jag att de kunskaper jag fått från den teoretiska delen verkligen var användbara och jag kände mig mer självsäker på praktikplatsen tack vare dem, till exempel om någon frågar efter en drink så vet jag hur den ska blandas, berättar Ann-Caroline.

Inspirerande att praktisera på en Michelin-restaurang

På restaurangen och hotellet Northcote i Langho får hon göra det mesta och hennes handledare vill att hon ska testa olika arbetsuppgifter, som att stå i baren och vara sommelier.

– Jag är väldigt nöjd med min praktik. Men först trodde jag att det skulle vara stelare när det var en restaurang med så hög standard. Istället var det en glad och positiv stämning där och jag kände mig varmt välkommen. Självklart är det också väldigt uppstrukturerat på restaurangen och kockarna där är grymma. De lägger ned så mycket energi på detaljer till varje maträtt att det inte går att bli annat än inspirerad. Man förstår att det är mycket jobb bakom kvaliteten på maten.

Framtiden och det bästa med utbildningen

– Jag tycker verkligen om utbildningen för att jag lär mig så otroligt mycket och jag har även träffat härligt folk. De teoretiska kurserna som jag nu läser på distans fungerar också bra, för varje vecka skickar lärarna uppgifter tillsammans med allt de gått igenom på lektionen.

Planen framöver för Ann-Caroline är att utbilda sig ytterligare till sommelier, vilket hon funnit intresse för på sin praktik.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att välja Bar och barista?

– Jag skulle rekommendera utbildningen och säga att de ska köra på. Det är en väldigt lärorik utbildning och lärarna är kompetenta och vet vad de pratar om. Sen är det en riktig bonus att det finns möjlighet till utlandspraktik.

Skulle du välja Astar igen?

– Ja, jag tycker om utbildningen.