Ny utbildning från Astar utbildar intagna till kockar

Astar samarbetar med Kriminalvården och Arbetsförmedlingen och hjälper intagna i Luleå att studera till kock. Målet är att de ska komma i arbete efter avtjänat straff.

På Kriminalvårdens anstalt i Luleå har man byggt ett nytt restaurangkök. Här utbildas intagna till kockar, under överseende av Anna Larsson från Piteå. Hon är utbildad kock, har 30 års erfarenhet från restaurangbranschen och har tidigare byggt en kockutbildning för intagna i Piteå.

– Restaurangbranschen behöver folk och det finns ett stort behov av det här på arbetsmarknaden. Jag vet också hur uppskattad den här utbildningen är bland de intagna, säger hon i en intervju i Piteå-Tidningen.

Utbildningen läses på halvtid och efter 20 månaders utbildning är de som slutför programmet fullvärdigt utbildade kockar. Enligt Anna Larsson är målsättningen att skapa förutsättningar för de intagna att komma ut i arbetslivet efter avtjänat straff.

– Vi jobbar hårt med säkerheten och tummar aldrig på reglerna. Det är nolltolerans mot tjafs. Vi har farliga föremål inlåsta och knivarna är fastkedjade. Vi har tydliga regler och alla som deltar får skriva under ett dokument där de förbinder sig att upprätthålla reglerna i köket, säger Anna Larsson till Piteå-Tidningen.

Utbildningen har blivit väldigt populär och när den släpptes tog det bara några dagar innan platserna var fulla.