Nu satsar Astar på Stöd och matchning för arbetssökande i Norrbotten

Arbetsmarknaden ser tuff ut just nu. Men det skrämmer inte utbildningsföretaget Astar, som nu storsatsar på att hjälpa människor att hitta anställning i genom Stöd och matchning. Johannes Patomella är en av de som hittills har fått jobb.
– Det jag uppskattade var den aktiva approachen på Astar, säger Johannes.

Stöd och matchning vänder sig till de som av olika skäl har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det kan vara unga som saknar utbildning eller äldre som av olika skäl har svårt att få en anställning. Då kan en erfaren handledare som guidar deltagarna vidare vara guld värd – och just det får de som är med i Stöd och matchning, som sker på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Johannes Patomella, 34, bodde en längre tid i USA och fick därför börja om från början när han kom hem till Sverige igen. Han fick jobb som handledare, men efter nedskärningar tvingades han att börja söka jobb igen. Det var då Johannes började på Stöd och matchning hos Astar – ett beslut han inte ångrar.

– Det var ett tufft läge att vara i. Jag tänkte hela tiden på de åren man har kvar i arbetslivet.

På Astar fick jag prata med folk ute, ansikte mot ansikte, och få kontakter. Det var mycket bättre än att skicka in ett tomt CV. Det var på det sättet jag fick prata med Christopher Nilsson.

Får chansen att visa vem de är

Christopher Nilsson är butikschef på Jysk i Luleå. Hans butik har hittills anställt tre personer genom Stöd och matchning, efter att de har arbetstränat eller haft praktik i butiken.

– Det fungerar väldigt bra, vi får en chans att testa på varandra och se om det blir en bra matchning. Många av de som går Stöd och matchning har inte ett jättelångt CV och då blir det som en längre arbetsintervju där de får chansen att visa vem de är, berättar Christopher och fortsätter.

– En del är en bra bit från arbete, och kan ha tappat självförtroendet av att vara arbetslösa länge. De får då möjligheten att bli en bra arbetare.

En mer aktiv approach

Johannes fick efter det första mötet en efterlängtad praktikplats på Jysk, och är nu anställt i butiken.

– I början var det en omställning, men jag ville arbeta. Jag var tacksam över att få komma ut i arbete, säger han.

Han rekommenderar andra i samma sits att gå med i Stöd och matchning.

– Det jag uppskattade var den aktiva approachen på Astar. Det är viktigt att få träffa människor face to face, och utan referenser är det svårt att komma ut och få visa vem du är.

Jag hamnade helt rätt!

Läs mer på: www.astar.se/stod-och-matchning/