Myrna Pergiovanni

 

myrnaVad betyder Restaurangtalangerna för dig?

– Jag har lärt mig att laga mat vilket jag inte kunde innan. Jag har fått kunskap och erfarenhet av att laga mat i storkök till exempel enkel matlagning, smörgåstårtor, landgångar, sallader, smörgåsar, pajer och gjort uppläggningsfat.

Jag lärde mig också arbeta i grupp och hur viktigt det är att man hjälper varandra för att kunna samarbeta. Genom sfi-undervisningen från Astar har vi fått träna på yrkessvenska vilket har gjort att jag vågat ta för mig mer på praktikplatsen genom att prata med kunder och personal.

Varför är praktiken bra och vad har du lärt dig?

– Jag tycker praktiken är bra för att jag har tränat på restaurangspråket. På min praktik har jag fått lyssna på olika dialekter, vilket har varit bra språkträning. Eleverna på utbildningen pratar på ett sätt och kunderna på ett annat. Jag har lärt mig mycket om restaurangyrket vilket har gjort att jag har fått jobb på Thulehem i Lund idag.

Hur har Restaurangtalangerna hjälpt dig till jobb?

– Jag har utvecklat svenskan jättemycket med Astars sfi-lärare som har varit på utbildningen varje vecka. Astar har hjälpt mig med språkutbildningen. Malmö stad har hjälpt mig med delar av restaurangutbildningen och Jobb Malmö har varit delaktiga i praktiksökandet. Allt detta har gjort att jag har fått jobb på ett storkök i Lund.