Melike Kucukyasar

Vad betyder Restaurangtalangerna för dig?maleke

– Jag har fått en bra utbildning inom storkök och arbetsmarknadsutbildning. Svenskundervisningen är mycket bra då vi lär oss bland annat mycket fackspråk, vilket gör det lättare att både förstå och kommunicera när man är på praktik.

Varför är praktiken bra och vad har du lärt dig?

– På praktiken har jag fått lära mig hur ett bra samarbete fungerar när fler personal arbetar på en och samma arbetsplats och hur man blir stresstålig. Nu kan jag laga mat från olika kulturer och jag vågar testa olika kryddor i maträtter. Jag känner att jag har blivit effektivare i mitt arbete. Praktiken är bra för att jag kan göra det jag har lärt mig under utbildningen och så kan man få jobb efter en praktikperiod om man har tur.

Hur har Restaurangtalangerna hjälpt dig till jobb?

– Arbetsgivare är mindre tveksamma när de ska anställa mig för att jag har en utbildning nu. Min svenska har blivit bättre tack vare Astars sfi-undervisning. Jag kan också få jobb under praktikperioden då arbetsgivaren känner till mig och vet hur jag arbetar. Mitt mål är att ta över restaurangen som jag praktiserar på och vi sitter just nu i förhandlingar. Jag har för tillfället fått en vid behovsanställning.