Lyckad vår för Astar – levererar personal till styck- och slaktbranschen över hela Sverige

Bildtext: Astar har bland annat utbildat personal till Atria i Sölvesborg i vår. Dessa kliver nu direkt ut i jobb hos Atria.

Nyutbildad personal till företag Norrbotten under våren, 8 ut i jobb i Sölvesborg i sommar, 8 i Linköping, 9 i Mora och 19 i Kalmar. Astar levererar – via rekryteringsutbildningar utförda på uppdrag av Arbetsförmedlingen – personal till företag över hela Sverige i styck- och slaktbranschen.

Under våren levererade Astar utbildad personal till både Sapmi Ren & Vilt AB i Jokkmokk och Arvidsjaur Renslakt. I dagarna kliver nyutbildade och anställningsbara kursdeltagare ut direkt i anställning i Mora, Linköping, Kalmar och Sölvesborg efter lyckosamma rekryteringsutbildningar genomförda på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Utbildningen i Sölvesborg har genomförts i samarbete med Atria och var Astars första styck- och slaktutbildning inom fågel. Utbildningen har följt den vanliga ”mallen” med ungefär 30 procent undervisning via Astar och 70 procent APL hos företaget, Atria i det här fallet.

– Vi är väldigt nöjda med utbildningen och utfallet. Deltagarna har fått lära sig uppfödning, slakt, styckning och packning. De har också tagit slaktkompetensbeviset 1099-2009 och är godkända enligt Jordbruksverket. I första hand blir eleverna nu anställda i två månader med stora möjligheter till förlängning, säger Astarläraren Anders Olivestedt.

I Linköping har Astar under våren haft två utbildningar i samarbete med HK Scan, en kort och en lite längre. Den korta var på åtta veckor och är nu avslutad. Den var helt inriktad mot sommarjobb och åtta elever har nu inlett sin anställning hos HK Scan.

– Det var Arbetsförmedlingen i Linköping som drog i gång projektet. Det var en sommarrekryteringsutbildning som var kortare än de vi brukar ha, men deltagarna har fått en grundutbildning till livsmedelsarbetare där de lärt sig saker som hygien, branschkunskap, säkerhet, arbetsmiljö samt fått sin APL, säger Anders Olivestedt.

I sommar får de nyexade sommarjobbarna sällskap av 25 andra Astarelever, dessa går den längre rekryteringsutbildningen inom styck och slakt som Astar driver i samarbete med HK Scan och Arbetsförmedlingen i Linköping.

– Den började under våren och utbildningen pausas nu då de som går utbildningen ska sommarjobba på Scan, sedan fortsätter utbildningen i höst och där är det examen vid årsskiftet, meddelar Anders Olivestedt.

I Mora har rekryteringsutbildningen genomförts i samarbete med Siljan Chark och på fredag är det examensdags för nio deltagare som utbildats sedan oktober.

– Det handlar om styckning och produktionsarbete. De nio som gått utbildningen får jobb över sommaren med goda möjligheter till förlängning. Går allt som alla vill så blir det också en ny utbildning där till hösten, säger Anders Olivestedt som även fått se Astar leverera 19 personer till Kalmar denna vår.

Där handlar det om ett samarbete med Arbetsförmedlingen, Astar och företaget KLS och en utbildning som pågick från augusti till juni i två olika projekt, gris och nötstyckning.

Astar har dessutom nyligen startat en charkutbildning i Stockholm, i det anrika slakthusområdet på företaget Specialchark. Företaget planerar även för en start av styckningsutbildning på HK Scan i Kristianstad i september, där Astar tidigare gjort tre utbildningsprojekt med stor framgång.

Från Norrbotten i norr till Blekinge i söder, snacka om att Astar utbildat personal till styck- och slaktbranschen över hela Sverige denna vår.

– Det har varit ett bra år. Mycket folk som går till arbete i branschen, precis som vi vill att det ska vara, säger Anders Olivestedt.

Mari Lax är nationellt ansvarig för Astars styck- och slaktutbildningar. Hon gläds över utbildningarna och dess resultat.

– Fantastiskt roligt att vi lyckats tillsammans att starta så många nya utbildningar som leder direkt till arbete. Vi gör skillnad både för branschen som är i akut behov av personal samt för arbetssökande som får både utbildning och arbete. Under två år har vi arbetat med olika typer av leveransmodeller för att hitta en kvalitativ modell som vi är stolta över. Vi är den största leverantören i Sverige på denna utbildning och nu kommer förfrågan från flera kommuner att även starta den som Komvuxutbildning, säger hon.