Klara fick jobb som snickare innan hon gått klart sin utbildning

Från matvaruhandeln till byggbranschen. Efter att ha upptäckt Astars utbildning inom bygg och anläggning bytte Klara Hedström bana – och erbjöds anställning efter bara sex veckor på sin APL-plats.
– Jag känner verkligen att jag hittat rätt, säger hon.

Bygg- och anläggningsutbildningen på Astar är en cirka 15 månader lång kommunal yrkesutbildning som bedrivs i nära samarbete med Skellefteå kommun.

I Skellefteå råder just nu en byggboom, vilket knappast har undgått någon som bor i eller passerat staden. För Klara Hedström, 27, har boomen lett till en ny yrkesvardag. Klara har en bakgrund som butiksbiträde inom matvaruhandeln men kände att hon ville byta bana på grund av arbetstiderna och de låga lönerna inom branschen.

– Nu när jag har småbarn vill jag vara ledig på kvällar och helger. Sedan är jag väldigt kreativ av mig som person. Jag kände att jag har så mycket mer att ge i ett annat yrke som är mer kreativt, säger hon.

Husköp bakom karriärbytet

Klara har alltid skapat i olika former; när hon var yngre höll hon på med allt från fotografering till olika håruppsättningar. För drygt tre år sedan köpte Klara och hennes sambo ett hus som de totalrenoverade.

– Då kände jag att det är kul att renovera och jag är duktig på det. Det blev liksom ett intresse, säger Klara.

För drygt ett år sedan, efter att ha fått blodad tand av renoveringen, bestämde sig Klara för att söka till Astars utbildning inom bygg och anläggning. I utbildningen ingår en hel del APL (arbetsplatsförlagt lärande), något som Klara ser positivt på.

– Att få vara ute på en arbetsplats och få prova på det vi har läst om är viktigt, och jag lär mig på ett bra sätt när jag får vara i en verklig miljö. Själva upplägget på utbildningen är bra eftersom vi först läser några kurser för att bli lite varma i kläderna innan vi ska ut och göra vår praktik. Det är bra att vi får känna på verktygen lite innan vi ska gå ut på APL. Det känns tryggt, säger hon.

Fick jobb efter sex veckors APL

Målet när Klara sökte in till utbildningen var att få en fast tjänst på ett bra företag. Efter bara sex veckor på hennes APL-plats, Berglund Bygg, fick Klara veta att en anställning väntade. Nu ska hon jobba som lärling i tre år. Trots att det är en mansdominerad bransch trivs Klara väldigt bra på sin nya arbetsplats.

– Det är viktigt att känna att man passar in. Jag jobbar bara med killar, men jag känner verkligen att jag har hittat rätt, säger hon.

80 procent fick jobb

I Klaras klass har 80 procent av kursdeltagarna fått jobberbjudanden under eller efter avslutad utbildning, något som vittnar om att det finns ett stort behov av arbetskraft inom branschen.

Vad vill du säga till andra som funderar på att söka utbildningen?

– Om du är intresserad av att arbeta med händerna och kroppen så är det bara att söka! Jag visste inte vad jag ville bli på gymnasiet, så därför är det så bra att det finns utbildningar för vuxna även senare i livet.

Text och foto: Nandini Burman, anställd på Astar AB