Så fick Klara en anställning innan hon gått klart sin utbildning

Från matvaruhandeln till byggbranschen. Efter att ha upptäckt Astars utbildning inom bygg och anläggning bytte Klara Hedström bana – och erbjöds anställning efter bara sex veckor på sin APL-plats. – Jag känner verkligen att jag hittat rätt, säger hon.

Bygg- och anläggningsutbildningen på Astar är en kommunal yrkesutbildning som är cirka 15 månader lång och bedrivs i nära samarbete med Skellefteå kommun. I Skellefteå råder just nu en byggboom, inget som kan ha undgått någon som bor i eller passerar staden. För Klara Hedström, 27, har boomen lett till en ny yrkesvardag.

Klara har en bakgrund inom matvaruhandeln som butiksbiträde men kände att hon ville byta bana på grund av arbetstiderna och de låga lönerna inom handelssektorn.

– Nu när jag har småbarn så vill jag vara ledig på kvällar och helger. Sen är jag väldigt kreativ av mig som person. Jag kände att jag har så mycket mer att ge i ett annat yrke som är mer kreativt, säger hon.

Husköp bakom karriärbytet Klara har alltid skapat i olika former, när hon var yngre höll hon på med allt från fotografering till olika håruppsättningar. För drygt tre år sedan köpte Klara och hennes sambo ett hus som de totalrenoverade. – Då kände jag att det är kul att renovera och jag är duktig på det. Det blev liksom ett intresse, säger hon och bestämde sig för att söka utbildningen för drygt ett år sedan.

Utbildningen är cirka 15 månader lång och i utbildningen ingår det även APL (arbetsplatsförlagt lärande), något som Klara ser positivt på.

– Att få vara ute på en arbetsplats och få prova på det vi har läst om är viktigt, och jag lär mig på ett bra sätt när jag får vara i en verklig miljö, säger hon. Själva upplägget på utbildningen är bra eftersom vi först läser några kurser för att bli lite varm i kläderna innan vi ska ut och göra vår praktik. Det är bra att vi får känna på verktygen lite innan vi ska gå ut på APL. Det känns tryggt, säger hon.

”Fick jobb efter sex veckors APL”

Målet när Klara sökte in till utbildningen var att få en fast tjänst på ett bra företag. Efter bara sex veckor på sin APL-plats, Berglunds bygg, fick Klara veta att en anställning väntade. Hon trivs jättebra på sin nya arbetsplats och ska nu gå som lärling i tre år. Trots att det är en mansdominerad bransch trivs hon väldigt bra. – Det är viktigt att känna att man passar in. Jag jobbar bara med killar, men jag känner verkligen att jag har hittat rätt, säger hon.

80 procent fick jobb

I Klaras klass har 80 procent av kursdeltagarna fått jobberbjudande under eller efter avslutad utbildning. Något som vittnar om att det är ett stort behov av arbetskraft inom branschen.

Vad vill du säga till andra som funderar på att söka utbildningen?

– Om du är intresserad av att arbeta med händerna och kroppen, så är det bara att söka! Jag visste inte vad jag ville bli på gymnasiet, så därför är det är så bra att det finns utbildning för vuxna även senare i livet.

 

Text och foto: Nandini Burman, anställd på Astar AB