Jobb direkt som fastighetsskötare – så fick Maja anställning innan hon gått klart sin utbildning hos Astar

Efterdyningarna av pandemin har gjort att många nu står utan jobb. För Maja Dahlqvist i Skellefteå har pandemiåret istället lett till en provanställning på Riksbyggen – innan hon ens gått klart sin utbildning hos Astar till fastighetsskötare och bovärd.

Maja Dahlqvist, 41, kommer från en bakgrund inom träindustrin där hon arbetade med att tillverka husmoduler. Nu senast kom hon från ett jobb inom socialpsykiatrin och inom det sistnämnda jobbade hon elva år.

I slutet av augusti förra året började hon på vuxenutbildningen Fastighetsskötare/Bovärd med förhoppningen om att ett nytt yrke ska bana väg för en ljus framtid.

Det är Skellefteå kommun som tillsammans med Astar anordnar den kommunala yrkesutbildningen på 34 veckor.

– Jag var sugen på att skola om mig. I och med att jag har byggt hus innan, så saknade jag det praktiska. Då tänkte jag att denna utbildning kunde vara en bra blandning, i och med att man både får vara social och hjälpa människor, samt att man får jobba praktiskt, berättar Maja.

Lär sig ute på en arbetsplats.

På Astars utbildning till fastighetsskötare och bovärd är du som elev ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) mer än 50 procent av den totala studietiden.

– Jag tycker det har varit jättebra! Det var en av anledningarna till att jag sökte utbildningen. Hur mycket man än läser i böcker så lär man sig mest genom att få jobba praktiskt, säger Maja.

Upplägget på utbildningen är att kursdeltagarna först läser teori under en tvåmånadersperiod innan de går ut på sin APL.

Under utbildningens gång blandas APL och teori med lärarledda lektioner på plats i skolan. Maja har under ett halvår haft sin APL tre dagar i veckan på Riksbyggen i Skellefteå.

– Jag har haft fantastiska handledare, så dem vill jag verkligen ge en stor eloge till. Jag har längtat till att få gå till praktiken för att jag har tyckt att det varit så roligt.

75 procent fick jobb direkt.

I Skellefteå är visionen att bli 80 000 invånare till år 2030, vilket också innebär att det byggs bostäder för fullt. Därmed finns det många jobbmöjligheter inom branschen.

Maja går andra årgången av utbildningen, och under den första gick 75 procent av eleverna direkt ut i jobb. För henne var målet med utbildningen att få lära sig så mycket som möjligt under en kortare tid och därefter förhoppningsvis kunna gå ut i jobb efter utbildningens slut.

Den 23 april går hon klart utbildningen, men redan nu har hon en provanställning på Riksbyggen som väntar.

– Det känns jättebra! Jag är så glad att jag fått en provanställning på ett ställe där jag trivs så bra, säger Maja.

Vad vill du säga till de som funderar på att gå en liknande utbildning?

– Det är bara att köra, det är helt klart värt det!

Text & foto: Nandini Burman