Elie fick drömjobbet inom IT genom Komvux – ”Jag ville göra något mer utav mitt liv”

Elie El Hage kom till Sverige för 3,5 år sedan med stora drömmar och ett brinnande intresse för IT. Efter att ha gått SFI och tagit körkort började han studera IT och nätverksteknik på Astar. Utbildningen resulterade i ett Certificate of Excellence och ett jobb på Swedbank.

 

Har du koll på vad du ska göra när internet försvinner? Det har Elie El Hage, 34. Han har alltid haft ett stort intresse för IT och teknik och arbetar i dag som Software Engineer på Swedbank. Men när han började studera IT och nätverksteknik på Astar hade han bara med sig grundkunskaper.
– Jag hade bara basic kunskaper innan, berättar Elie.
– Men jag ville göra nåt mer utav mitt liv, något som jag tycker om och som gör att jag kan ge min familj en bra framtid. Då anmälde jag mig till utbildningen Nätverksteknik hos Astar.

Det var tack vare utbildningen och lärarna där som Elie kunde utveckla sina kunskaper.
– Det var en väldigt givande utbildning. Lärarna är otroligt bra. Christian Enberg är en jättetrevlig lärare, han hjälpte mig i början av utbildningen eftersom jag bara hade varit i Sverige i två och ett halvt år då. Stefan Malki är en fantastisk lärare som kan lära ut på ett bra sätt. Jag fick jättemycket kunskap av honom.

Den första att få ett Certificate of Excellence

Det var framförallt i skolan tillsammans med sina lärare som Elie lärde sig sitt nya yrke, berättar han. Där fixade han bland annat skolans nätverk och servers, något som han visade sig vara skicklig på. Snart fick Elie börja testa mer avancerad teknik.
– Vi satte upp en Windows Deployment Server med Custom made Windows OS som innehåller en färdiginstallerad applikation. Det jag gjorde är mycket avancerat och det är inte med i kursplanen.

Efter utbildningen blev han därför tilldelad ett Certificate of Excellence av Astar; ett bevis på hans stora talang och hårda arbete under studierna.

Fick jobb på Swedbank

Efter utbildningen på Astar har det fortsatt att gå bra för Elie. Läraren Stefan Malki hjälpte honom att söka till Swedbank via Academic work.
– Hos Swedbank PAYEX jobbar jag med underhåll och support av systemet Base24 som är det huvudsakliga systemet för alla korttransaktioner (ATM, POS). Det här systemet tar hand om 60 procent av alla transaktioner som utförs i Sverige och nästan 50 procent av alla transaktioner i de baltiska länderna.
– Jag var otroligt glad över att få börja jobba och över att jag fick chansen att börja jobba med IT. Det känns mycket bra att jobba här. Teamet jag jobbar med är fantastiskt och det känns som att man jobbar med familjemedlemmar. Redan dag ett kändes det som att jag känt dem alla en längre tid.

Vilka tips har du till andra som vill börja jobba med IT och teknik?
– Man måste ha ett intresse för datorer och IT samt vara lösningsorienterad och inte ge upp för lätt. Dra fördel av att lärarna är där och gå till skolan och försök att göra avancerade uppgifter.