Efterfrågan och behovet av utbildade svetsare är stort

Svetsare är ett bristyrke idag. På Astars och T2 college gemensammana utbildning i är det positiva tongångar där eleverna går en ljus yrkesframtid till mötes.

Efterfrågan och behovet av utbildade svetsare är stort i Sverige. Enlig Arbetsförmedlingens nyligen presenterade rapport är framtidsutsikterna att få jobb mycket goda.

Det skiljer 20 år mellan Hanna Lundström och Helena Lundgren. Båda har liknande bakgrunder där båda lämnat vården för att bli svetsare. Ovetandes om varandra möttes deras vägar på svetsutbildningen. Deras respektive val inget dom behövt ångra. Båda är bokstavligt och bildligt talat eld och lågor för att få in en fot i svetsyrket. I Skellefteå har svetsbranschen dörrarna på vid gavel och står med öppna armar för att ta emot ny arbetskraft och framförallt kunna bereda plats för fler kvinnor inom industrin, som historiskt sett varit typiskt mansdominerade yrken.

På utbildningen i Skellefteå har också glädjande nog också svetsyrket lockat tjejer till branschen. De tre senaste åren har drygt 41 procent av avgångseleverna varit tjejer. Helena och Hanna tror och hoppas att det ska tas emot med öppna armar när de kommer ut på arbetsmarknaden.

– Jag har mycket mer energi och jag känner mig mycket gladare och det är någonting som jag verkligen tycker är roligt. Och det var längesen jag kände så när det gällde jobb, säger Hanna och får medhåll av Helena.

– Jag längtar tills jag får komma hit och börja svetsa igen. Att få komma ut i arbetslivet och få prova och kanske svetsa ihop någonting som faktiskt ska ut till kund det känns skitkul.