Du kan lyckas på Astar oavsett bakgrund

 

Den tidigare samhällsvetaren och nuvarande hallonmojitoälskaren Christoffer Dahlén sadlade om helt till kock. Idag går han Astars lärlingsutbildning Restaurangkock i Sundbyberg och stortrivs.

Han hade aldrig rört vid kockmössan under sina 23 år förrän han började utbildningen och redan efter två veckor stod han i köket på Edsbacka Wärdshus, hans praktikplats.

Christoffer3

– Det kan kännas överväldigande i början men efter ungefär en månad kommer man in i det. Du lär dig snabbt och jag tycker att man utvecklas fortare när man får kastas in i uppgifterna och yrket, säger Christoffer.

Innan han började på praktiken hade Christoffer och klassen två veckors introduktion där de bland annat fick besöka olika råvaruförsäljare så att de lärde sig hur kvalitativa råvaror ser ut. Han och de andra i gruppen läser fortfarande en dag i skolan och det de lär sig där är centralt för helheten.

– Jag själv tycker att praktiken är roligare än kurserna man läser, men de är viktiga att gå på för att bli kock och därför gäller det att lägga ned tid på dem även om det kan bli lite stressigt, något som är bra att lära sig som blivande kock.

Vad tycker du om dina lärare och handledare?

– De är väldigt bra och duktiga på det de gör. Det märks att de vill att vi ska lyckas och de lyssnar på oss om det är något vi vill säga, till exempel har vi klassråd för att kunna ta upp det vi tycker är viktigt.

På sin praktikplats får Christoffer göra allt som de andra kockarna gör i den mån han är redo. Det kan röra sig om allt från förberedelser av råvaror till fondlagning och att stå på stationer, till exempel kan en station vara att tillaga fisk och en annan kan vara att tillreda kött.

– Än så länge har jag inte kommit upp i den nivå som behövs för alla stationer, men snart så. Det är i alla fall väldigt roligt och det känns givande att få till maten som gästerna vill ha den, då mår jag bra, och samtidigt är det kreativt och roligt.

Vad vill du säga till någon som funderar på att gå utbildningen?

– Att det är en snabb väg in i arbetslivet och du knyter kontakter omgående, samt att så länge man sköter sig så finns det jobb. Det är ett bristyrke och utbildningen ger dig alla papper som behövs nuförtiden för att få jobb.

Skulle du välja Astar igen?

– Ja, jag rekommenderar utbildningen starkt.