Dennis Lundberg fick jobb innan utbildningen var klar

internationell-svetsare

Dennis Lundberg läser Svets på Astar och fick jobb dagarna innan hans utbildning var klar. Han är mycket nöjd med svetsutbildningen och tycker det var värt tiden.

Trots att Dennis bara är 23 år har han svetsat i fyra år och jobbade med det innan utbildningen, men när han blev arbetslös behövde han licenser i svets för att ta sig vidare. Det är alltså viktigt att ha en utbildning för att kunna hitta jobb i branschen och på Astar lärde han sig mycket, även om han redan visste en hel del.

– Under utbildningen kunde jag många moment eftersom jag arbetat med svets, men det var också nya saker man lärde sig. Sen var det schysst folk på utbildningen och bra lärare, som var pedagogiska och hade god pejl på hur vi ungdomar är, berättar Dennis.

– Förutom licenserna för olika svetsmetoder får du allt som behövs för att kunna anställas på ett företag, till exempel truckkort, förklarar han och fortsätter med att tala om hur licensproven går till.

– När lärarna bedömer att du är redo för ett licensprov bokar de in ett datum med ”licensgubben” från Inspecta, som håller i proven. Du får under det tillfället svetsa på provbitar som tas med till ett labb där de undersöker om kvalitén håller måttet.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att välja samma utbildning?

– Bara kör på och satsa! Den här utbildningen ger dig alla förutsättningar för ett jobb, och så länge du försöker kommer du att lyckas. I början när du svetsar kan det behövas lite tålamod eftersom man kan bli frustrerad då och då, men det går fort över när du väl kommit igång. Sedan hittar du snabbt din egen svetsstil beroende på vilka temperaturer och vinklar som passar för dig.