Behovet stort – nu utbildar Astar arbetskraft till branschen i norra Sverige

Behovet av arbetskraft inom branschen är stort. Nu hjälper Astars utbildning till Livsmedelsarbetare med inriktning mot slaktning och styckning tre företag i Arvidsjaur, Jokkmokk och Luleå att fylla det behovet.
– Den här utbildningen är jätteviktig både för oss och för branschen i stort, säger Roland Sandgren på Arvidsjaur Renslakt AB.

I maj påbörjade en elev Astars och Arbetsförmedlingens rekryteringsutbildning i samarbete med Norrbottens Gården AB i Luleå. Nu i höst påbörjade två elever en utbildning hos Sapmi Ren & Vilt AB och fyra hos Arvidsjaur Renslakt samma utbildning där det handlar om att få in utbildad personal till en bransch som skriker efter arbetskraft.

– Vi har ju i många år löst det med personal från Tjeckien och Polen. De är ju proffs men när de åker hem så står vi ju utan kompetens. Men det går inte att gnälla på att det inte finns personal, därför är den här utbildningen väldigt bra, säger Roland Sandgren i Arvidsjaur.

De fyra elever som inlett utbildningen i Arvidsjaur får en bred utbildning med allt från mottagande av djur till slaktning och styckning, hygien och förpackning. När de är klara i januari kan de hela kedjan och redo att kliva ut i arbetslivet som mångsidiga medarbetare.

– Vi hoppas att de kan börja jobba här ett par månader och sedan anställa dem igen till nästa säsong. En problematik för oss är att det handlar om säsongsverksamhet, från nu fram till mars, men de som går utbildningen nu blir så pass allround att vi skulle kunna förlänga säsongen lite med packning, skavning och annan vidareförädling, säger Roland Sandgren.

Att utbildningen är viktig skriver Helena Länta på Sapmi Ren & Vilt i Jokkmokk under på till hundra procent.

– Det är många delar vi söker. Det handlar inte bara om slakt utan lika mycket om styckning, packning, förädling med rökning, saltning och att vara i butiken, så det är bra om personalen är kunnig på alla bitar och därför är det bra om de kan gå bredvid och lära sig, som det är på den här utbildningen, säger hon.

Norrbottensgården i Luleå har en elev som går rekryteringsutbildningen och även där är personalbehovet stort.

– Det är en allmän brist på kompetent arbetskraft och det behövs konstant utbildat folk. Vi vill ha egen personal så långt det bara går, därför gillar vi att den här utbildningen kommer i gång, säger Ken Hjerpe på Norrbottensgården.

Fredrik Eklund är regionchef för Astar i Luleå och han kommenterar den skräddarsydda utbildningen så här:

– Det är ju en rekryteringsutbildningen mot företagen som är skapad för att tillgodose ett behov. Vi är glada att upplägget funkar bra och svarar upp mot det akuta behov som finns, säger han.