Astareleven Linnea gör succé på sociala medier

Linnea Orvegård började på Astars utbildning till Bagare och konditor i mars. Samtidigt startade hon ett TikTok-konto för att sprida sina bästa recept. Nu har hon totalt 138 000 följare på TikTok och Instagram.
– Det är helt sjukt. Jag gör bara det jag tycker är kul, säger hon.

Linnea Orvegård har alltid älskat att laga mat och baka. Hon bakade ”konstant” under uppväxten i Östersund och intresset har följt med henne hela livet. Hon gick dock ingen matrelaterad utbildning på gymnasiet och jobbade åren efter gymnasiet med olika saker, som personlig assistent och servitris.

Men i våras bestämde hon sig för att följa sin dröm och ta på sig bagarmössan på heltid. Linnea började, efter ett tips från sin pojkvän, på Bagare- och konditorutbildningen (lärling) på Astar i Solna Tomteboda och ungefär samtidigt så lade hon ut sin första bak-video på TikTok.

– Jag skulle göra en chokladfondant och tänkte att det kunde vara coolt att filma när chokladen rinner ut. Det klippet gick bra på TikTok och sedan har jag lagt ut klipp varje dag sedan dess, berättar Linnea.

Intresset för hennes klipp har fullkomligen exploderat de senaste åtta månaderna. Samtidigt som hon gör succé på TikTok (100 000 följare) och Instagram (38 000 följare) så stormtrivs hon på Astars lärlingsutbildning där hon är en dag i veckan på skolan och fyra dagar i veckan ute på sin APL-plats, Haga Tårtcompani & Bageri.

– Utbildningen är bra och jag älskar min praktikplats, jag har verkligen hittat rätt. De förväntade sig inte att jag skulle kunna allt utan de har verkligen lärt upp mig från grunden och jag känner mig verkligen som en i gänget där, säger Linnea som trots att hon bakat hela livet lär sig massor under utbildningen.
– Jag har lärt mig jättemycket om bröd, hur man kan forma bullar, hur länge man ska knåda degen, i vilka steg man ska göra saker och så vidare. Min handledare har varit jättebra och förklarat hur saker och ting funkar, säger Linnea som lever och andas bakning dygnet runt.

Hon börjar dagen på bageriet och fortsätter att baka, laga mat och göra videos när hon kommer hem.

– Jag har ändrat hela min dagliga rutin. Jag sätter upp ett schema för mig själv och om jag inte bakar eller gör videos så letar jag inspiration.

Hennes klipp är korta, koncisa, rappa och fulla av bakglädje. Det ska vara enkelt och barnvänligt att göra det hon gör, oavsett om det handlar om apelsin-noblesse, banankakor eller pasta carbonara. I början lade hon ut klipp på 30 sekunder, men nu är de i regel kring 15 sekunder långa.
– Jag vet själv hur jag funkar, om det är tre klipp på samma grej så scrollar jag vidare. Du har bara någon sekund på dig att fånga en persons uppmärksamhet. De viktiga momenten måste vara med, men det ska gå snabbt, säger Linnea som i realtid lägger 1-1,5 timme på varje klipp, inklusive filmning och redigering.

Med så många följare så får Linnea massor tillbaka i form av feedback och kommentarer.
– Ja, det är jättekul. Det är jättemånga som bakar det jag gjort och som delar på Instagram, skriver kommentarer eller i DM och säger att de uppskattar kontot.

Från 0 till över 138 000 följare på åtta månader. Linneas genomslag på sociala medier har varit totalt – och blickar vi framåt så vill hon fortsätta att verka i bagerivärlden.

– Jag vill gå färdigt Astars utbildning så att har gjort klart skolan. Efter det får vi se, förhoppningsvis kan jag livnära mig på det jag gör nu. Jag har lagt en tioårsplan och skulle vilja ha ett eget bageri och konditori. Kondis är jättekul men jag älskar även att baka bullar och jag vill ha allt i ett, säger Astareleven Linnea Orvegård.