Astar startar ny elutbildning på distans

Det är många företag och kommuner som efterfrågar utbildade elektriker – enligt en prognos från Arbetsförmedlingen är det ett av de yrken där det är minst konkurrens om jobben. Astar är med och ser till att fylla behovet genom en elektrikerutbildning som genomförs på distans.

Solna blir utgångspunkten för distansutbildningen, som levererar till Nyköping, Katrineholm och Östersund. I utbildningen är cirka 70 veckor lång och i den ingår både teoretiska och praktiska delar, med 15–20 veckor ute på en arbetsplats. Den första utbildningsstarten är i januari 2021, och därefter kommer det att vara fem starter om året.

Förhoppningen med distansutbildningen är att den ska gör det möjligt för fler kan söka, vilket i sin tur kan fylla kompetensbehoven runt om i landet. En del av de praktiska momenten kommer lösas på andra sätt än på distans, till exempel kan lärarna åka ut till de berörda orterna.

Deltagarna kommer lära sig installera elektrisk utrustning, men också att arbeta med styrsystem och fastighetsautomation. Efter utbildningen och genomfört gymnasiearbete går deltagarna vidare och tar ett ECY-certifikat. Därefter blir de färdigutbildade elektriker, redo att kliva ut på arbetsmarknaden.

Vill du veta mer om utbildningen? Läs mer här!