Astar snabbutbildar 50 personer – ska avlasta vården i Solna stad under coronakrisen

Astar hjälper till i coronakrisen. Nu har Astar fått i uppdrag av Solna Stad att snabbutbilda 50 personer som ska ut i vården och avlasta personalen. Utbildningen är på tre dagar och inleds på tisdag.

Sjukvården och vården i Stockholmsregionen är under press på grund av pandemin Covid-19. Nu ska Astar hjälpa Solna stad – där Karolinska Universitetssjukhuset ligger – att snabbutbilda 50 personer som ska ut i vården och hjälpa till.
Det är snabba ryck i utbildningen och var snabba ryck när Astar fick förfrågan. Men via snabbt och effektivt arbete så satte Astars affärsutvecklare Mari Lax och vård- och omsorgsläraren Maria Shahin ihop utbildningen.
– Vi hade faktiskt grunderna då vi redan hade skissat på en intensivutbildning när Solna hörde av sig, berättar Mari Lax.

Yrkesläraren Maria Shahin har själv jobbat på thoraxintensiven och dessutom gått två utbildningar om covid-19. Hon har tagit med sig de erfarenheterna när hon planerat snabbintroduktionen till vårdyrket och specifikt inriktat mot covid-19, för att avlasta den ordinarie personalen.
– Eftersom jag själv jobbat på intensiven så tänkte jag på vad jag hade velat ha hjälp med då. Nu får eleverna lära sig mycket om smitta och smittskyddssjukdom, hur man hindrar smittspridningen och hur de kan avlasta personal på sjukhuset, säger Maria och fortsätter.

– De ska hjälpa personalen, de kan få ta blodprover, göra omläggningar, kanske fixa sterilen, hämta utrustning, hjälpa till vid förflyttningar och så. De ska inte ha första ansvaret men de ska vara med och avlasta, säger Maria.

Nu ska Astar höra med fler kommuner och orter om behovet finns av samma upplägg som erbjuds i Solna.
– Vi har vårdutbildningar och personal och vi vill ta ansvar bidra med det vi kan, säger affärsutvecklare Mari Lax.

– Det här drabbar ju oss alla. Vi har vårdutbildningar på många av våra skolor i Sverige och i stort sett alla kommuner har behov, om inte annat inom äldreomsorgen. Där tror jag vi kan hjälpa till, säger Annika Moreno, marknadschef för Astar.