Astar Kitchen i Umeå i nya lokaler

Astars lunchrestaurang i Umeå har öppnat igen. I en ny och totalrenoverad lokal.
– Det blev riktigt bra, säger enhetschefen Hans Brändström.

Astar ligger på Västerslätt i Umeå och har i nuläget 15 olika vuxenutbildningar. Flera av dessa utbildningar har också samverkat när man renoverat upp den nya lokalen, som ligger i samma hus som Astars övriga verksamhet och som tidigare huserade restaurang Viking.

Byggeleverna har kaklat, lagt nya golv, rappat och byggt väggar och bord och svetseleverna har till exempel gjort lamporna som är tillverkade av gamla bageriplåtar. När restaurangen nu öppnats så står kockutbildningen för maten som serveras i restaurangen, med assistans av elever från bageri- och konditoriutbildningen som varje dag bland annat bakar färskt bröd och knäckebröd till lunchserveringen.

– Vi serverar två rätter varje dag, varav en vegetarisk, och sedan brukar vi ofta även ha en extrarätt, säger Maria Sandström som är restaurangansvarig och tidigare elev på Astar.

– Jag slutade på Astarutbildningen en fredag och började här på måndag, säger hon.

Astar Kitchen (som restaurangen heter) låg tidigare på en annan plats i huset, återöppnade för ett par veckor sedan och är en viktig del i kockelevernas utbildning. Noterbart är också att restaurangeleverna i och med återöppningen också fått nya köksmaskiner.

– När vi bestämmer menyn på restaurangen så försöker vi få in rätter som ingår i elevernas utbildning så de får träna på de momenten. Här får de en chans att lära sig laga mat i ett restaurangkök, säger Pär Westerfors, lärare på kockprogrammet.

Ni hittar menyn för Astar Kitchen varje dag på Mat och Mat Umeås hemsida.

Pär Westerfors, Astarlärare, och Maria Sandström, restaurangansvarig, är nöjda med Astar Kitchens nyrenoverade lokal.

Astar har fått nya köksmaskiner lagom till återinvigningen av restaurangen

Byggeleverna har totalrenoverat lokalen och svetseleverna har gjort taklamporna av gamla bageriplåtar