Astar hjälpte Mikaela att byta bana – fick jobb på HK Scan innan utbildningen var slut

Mikaela Persson ville göra något helt annat i sitt yrkesliv. Då hoppade hon på Astars utbildning till styckare/slaktare. Nu har hon fått jobb på HK Scan i Kristianstad – två månader innan utbildningen är avklarad.
– Jag gillar verkligen den här utbildningsformen med praktik, återkopplingar och uppföljningssamtal, säger hon.

Många högskolepoäng. Studier i kriminologi. Flera års arbete som behandlingsassistent med ungdomar. Men sommaren 2019 kände Mikaela Persson att hon var på väg in i väggen igen och bestämde sig för att göra ett lappkast i livet och prova på något helt annat.

Hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen och blev där nyfiken på Astar och HK Scans utbildning till slaktare/styckare.

Efter intervjuer och olika tester kom hon in på utbildningen – och har inte behövt ångra sig. Hon gillar upplägget där hon fått en grundutbildning hos Astar och sedan gjort praktik hos Scan, i syfte att det ska leda raka vägen in till jobb.

– Jag har ju studerat ganska mycket tidigare och jag tycker väldigt mycket om den här utbildningsformen som Astar och Scan har. Vi har haft ständiga återkopplingar och uppföljningssamtal, både med min lärare Anders Olivestedt på Astar och med min handledare Aida här på Scan. Sedan tycker jag om att det har varit mycket fokus på ergonomi med företagshälsovården på Scan. De vill verkligen att man ska lära sig jobbet rätt så man inte sliter ut kroppen, säger Mikaela och fortsätter:

– Sedan har det ju varit mycket praktik där vi fått känna på de olika avdelningarna och fått mycket kunskap om både hygien och livsmedelsproduktion.

Hon inledde utbildningen den 30 september i fjol och egentligen var beräknat slutdatum den 29 maj i år.

Men efter att ha visat framfötterna och gjorde ett bra jobb så har Mikaela redan nu fått anställning på Scan, till att börja med fram till den 30 augusti.

– Redan i januari sa min produktionsledare Christian att jag kunde få anställning redan från den 1 april om jag skulle klara av alla positioner på linjen. Då fick jag ytterligare ett mål att kämpa emot och nyligen så fick jag komma in på kontoret och då berättade Christian att de ville anställa mig.

Det låter som att du hittat rätt?

– Ja. Man vet aldrig vad som händer i framtiden men jag trivs jättebra här nu. Det är skönt att kunna jobba vardagar, dagtid och kunna släppa jobbet när jag kommer hem, det är en stor skillnad mot mitt tidigare jobb.

Vad är det som gör jobbet på Scan så roligt?

– Det är praktiskt och jag får använda kroppen. Sedan har jag jägarexamen så jag var intresserad av att lära mig att stycka. Jag har även släktingar som har jordbruk och jag har varit mycket med djur, så det finns lite i blodet, säger Mikaela Persson – nu anställd av HK Scan, precis som tanken var när hon startade utbildningen.

– Det är en bra utbildning. Man får ett tryggt och stabilt jobb efter en relativt kort utbildning. Nu har jag fått in en fot här och nu är det upp till mig att visa att jag ska få jobba vidare, säger hon.

Från HK Scans sida är utbildningen ett viktigt led i att hitta arbetskraft i nordöstra Skåne.

– Utbildningen är viktig för oss. Styckare är ett bristyrke i dag och eftersom det är svårt att hitta färdigutbildade styckare så är det här en bra möjlighet för oss, säger Michelle Björklund på HR-avdelningen på HK Scan Kristianstad till Kristianstadbladet.