Astar håller i pionjärutbildning i svensk-danskt samarbete

Astar har börjat jobba internationellt. Första kursen i EU-projektet ”Jobb på tvärs” började för en vecka sedan. Deltagare från både svenska Helsingborg och danska Helsingör går introduktionskursen till restaurangbranschen.

Totalt tio elever går i den pionjärklassen i projektet ”Jobb på tvärs”. Det är Danmark genom Helsingörs kommun och Sverige genom Helsingborgs stad som samarbetar där Danmark är uppdragsgivare och Sverige står för utbildningsleverantör. Astar vann upphandlingen och har fått förtroendet att hålla i utbildningen.
Det handlar om en fem veckor lång introduktionskurs inom restaurangbranschen med fokus på kock, servering och reception.

– Vi har ett schemaupplägg där det varje vecka är inriktning på en speciell avdelning inom de här yrkena, berättar Daniel Nilsson, ansvarig lärare från utbildningsföretaget Astars sida.

Projektet och upphandlingen gäller i tre år framåt. Åtta svenskar och två danskar deltar i premiärklassen där utbildningen hålls i Astars lokaler i Helsingborg men där man gör studiebesök på restauranger och hotell på båda sidor sundet.

– De två danska eleverna tar färjan över till Helsingborg varje dag, berättar Daniel Nilsson som utvecklar tankarna kring kursen.

– Detta är ju en introduktionskurs som skrapar på ytan. Vi har deltagare som har ett intresse för branschen men som inte vet om de vill plugga till kock eller dylikt eller inte. Här får de en större förståelse för vad det innebär att jobba i branschen, säger han.

Vad händer då efter kursen?
– Det är ju ganska individuellt. Kanske kommer någon på att det inte var något för mig, kanske vill någon ge sig ut i arbetslivet direkt och kanske vill någon studera vidare. Med hjälp av arbetsmarknadsförvaltningen så kommer de att vägledas vidare, säger Daniel Nilsson.