Astar Borlänge certifierat som Vård- och omsorgscollege

Astar Borlänge har anordnat vård- och omsorgsutbildningar sedan 2018. Nu är enheten också ett certifierat Vård- och omsorgscollege.
– Det är en viktig kvalitetsstämpel för oss, säger enhetschefen Ann Christine Skogqvist.

Vård- och omsorgscollege är ett nationellt samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildning som arbetar för att utforma bra utbildningar och öka intresset för utbildningar och yrken inom vård och omsorg.
– Bland annat gör man gemensamt material kring till exempel underlag för APL och validering. Vi kommer nu kunna ta del av ett digitalt verktyg där vi kan följa valideringsprocessen, något som kommer att vara en jättehjälp för oss, berättar Ann Christine Skogqvist.

När Astar förlängde sitt avtal med Borlänge kommun förra sommaren var ett motkrav från kommunen att Astar skulle få en certifiering. Ansökan skickades in under våren och som en del av processen fick Astar Borlänge besök av två representanter från Vård- och omsorgscollege.
– En central och en lokal representant som gjorde ett kvalitetsgranskande verksamhetsbesök och där de bland annat tittade på vårt metodrum och intervjuade mig, lärare och elever. De var jättenöjda med besöket.

Certifieringen innebär delvis att arbetet med APL-platser via kommunen underlättas och att Astar Borlänge får tillgång till ett nätverk där de kan utbyta idéer, tankar och lärdomar med andra aktörer som är medlemmar i Vård- och omsorgscollege Borlänge-Säter.
– Det är alltid bra att få utbyta erfarenheter med andra aktörer och vi är jättestolta över att ha fått den här kvalitetsstämpeln, avslutar Ann Christine.

Astar har i dagsläget drygt 100 elever som läser vård- och omsorgsutbildningar i Borlänge och det fylls på med en ny klass till hösten.