Årets Östgötakock lär deltagarna på Astar om förstklassig matlagning

Deltagarna på Astars restaurangutbildning i Mjölby lär sig hos en äkta mästare: Per-Oskar Jonsson som nyligen blev utsedd till Årets Östgötakock. För Per-Oskar Jonsson är det värdefullt att jobba så nära kursdeltagarna på Astar och lära dem om förstklassig matlagning.  

När du ska lära dig ett yrke så finns det inget bättre än en riktigt skicklig lärare och handledare. Det har restaurangeleverna på Astar i Mjölby; veckovis är de på Mjölbys stadshotell och lär sig hos Per-Oskar Jonsson. Han vann nyligen titeln Årets Östgötakock – en tävling som även den tidigare Astar-eleven John Persson var med i.

– Det känns väl bra! Det är en liten fjäder i hatten efter att ha jobbat så många år, berättar Per-Oskar Jonsson om vinsten.

Tävlingen ägde rum i Mjölby, där fyra kockar tävlade om titeln Årets Östgötakock. Genom en rätt där mycket hållbarhetstänk ingick – bland annat med restprodukter från saltgurka och kärnmjölk – imponerade Per-Oskar Jonsson stort på domarna. En oväntad smakblandning kanske, men Per-Oskar Jonsson har mycket erfarenhet under kockhatten.

– Jag har arbetat som kock ända sedan gymnasiet och jag är 47 år i dag, berättar han.

Att ta emot kursdeltagare från Astar ser Per-Oskar Jonsson som något mycket positivt.

– Vi jobbar väldigt nära varandra, delar köket med varandra, pratar med varandra. Det tror jag sporrar eleverna enormt, att få se hur det är i verkligheten och se att man kan komma långt inom kockyrket.

Vad tycker du om att eleverna på Astar lär sig genom att ha praktik?

– Det är jättekul, jag får ofta höra att många får jobb efter studierna!

Per-Oskar Jonssons topp-tre tips till dig som ska studera till kock:

  1. Fuska inte med maten, även om du får kämpa lite.
  2. Var väldigt lyhörd och snappa upp det andra lagar på olika platser.
  3. Stressa inte upp dig även när det är stressigt, för du måste ha huvudet på skaft. Det är många allergier som man inte får glömma bort och du måste kunna svara på vad en rätt innehåller.

Vill du också utbilda dig till kock? Läs mer om restaurangutbildningen på Astar