Antons nya karriärsval kommer från LAN-event

nätverkstekniker

Anton Haglund har alltid haft ett dataintresse och det tog honom till Astars utbildning Nätverkstekniker. Han tycker det är fantastiskt roligt och det bästa är att lärarna smittar av sig med sin energi.

Anton är 19 år och har precis tagit studenten. Han tycker om spel och har alltid ”lanat” med vänner. Via den aktiviteten kom han i kontakt med nätverk och datorer, vilket gjorde att han gick ifrån sitt medieintresse han hade på gymnasiet till sitt nätverksintresse.

– Jag ändrade riktning eftersom jag insåg att det var datorer och nätverk jag tyckte var roligast. Jag valde också rätt då Astars utbildning är jättebra och jag har användning av mina tidigare erfarenheter av att sätta upp LAN, berättar Anton.  

En otroligt lärorik utbildning

Du lär dig enormt mycket under utbildningen för att du ska kunna jobba som nätverkstekniker när du är klar. Anton har till exempel fått lära sig olika program, koppla kablar, reparera datorer, agera tech support, bygga upp servrar och när han är klar kan han administrera hela nätverk.

– Det är mycket att lära sig så det gäller att börja med sakerna i tid, men det är ändå ett bra tempo. Sedan finns alltid lärarna där till hands och de är mycket kunniga, pedagogiska och har alltid mycket energi att dela med sig av.

Anton fortsätter:

– Man trodde att man visste ganska mycket om datorer, men efter att jag började på utbildningen insåg jag hur mycket det var att lära sig. Familjen tycker i alla fall om att jag lärt mig en del då jag blivit ”datakillen” där, haha.

Vad gör egentligen en nätverkstekniker?

– Han eller hon underhåller, administrerar, ett nätverk helt enkelt, och det betyder att allt fungerar som det ska. Det ingår också att exempelvis flytta och lägga till användare, nya konton och se till att hård- och mjukvara installeras. Ett väldigt mångsidigt jobb och den praktiska delen är den roligaste tycker jag, för att det du byggt med dina händer får du se komma till liv.

Vilka framtidsplaner har du?

– Jag vill jobba med att administrera större nätverk men jag kan även tänka mig att plugga vidare. Vi får se vad som händer. Närmast ska jag nog praktisera på ett företag av något slag, och praktikplatsen hjälper lärarna till att hitta.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att välja samma utbildning?

– Att det är en grym utbildning som jag absolut rekommenderar. Om du tycker om datorer så lär du dig allt på utbildningen. Jag gick ifrån att inte veta någonting om datorer egentligen till att veta allt. En bonus är att du träffar roliga människor.

Skulle du välja Astar igen?

– Ja, det skulle jag.