16 hotell bakom ny Astarutbildning – ska ge snabbväg in i branschen

Bildtext: Hotellbranschen i Jönköping skriker efter folk. Nu ska en skräddarsydd Astarutbildning förse hotellen med ny arbetskraft.

16 hotell är med på tåget. Nu ska en specialdesignad Astarutbildning ge en snabbväg in branschen i Jönköping.
– Det känns jättekul att få vara med på en skräddarsydd utbildning som verkligen möter branschens behov och som leder till jobb, säger Annika Elisabethdotter på Astar Jönköping.

Coronapandemin slog hårt mot hotell- och restaurangnäringen. Hotellgruppen Stay In Jkpg har en speciell kompetensförsörjningsgrupp, där Gunilla Lundberg, Savoy, och Gustav Kalogirou, Elite Stora Hotellet, är ansvariga. Efter interna diskussoner tog Stay in Jkpg kontakt med kommunen för att få hjälp med ett utbildningsmässigt snabbspår som skulle kunna förse hotellen med arbetskraft.
– Sofie Frisk på kommunen samlade snabbt ihop representanter från Arbetsförmedlingen och Astar och sedan fick Astar hjälpa till att ta fram en utbildning, där det för vår del var otroligt viktig att vi får vara med från start, berättar Mileva Blomberg som driver Grand Hotel Jönköping och är ordförande för Stay in Jkpg.

Snart drar hela projektet i gång. Den 11 april anordnas en ”Speed date” i Spegelsalen på Stora Hotellet där de sökande får träffa och intervjuas av de olika företagen. Sedan är tanken att 30 deltagare ska få gå utbildningen, som har två inriktningar.
– En del går mot service, det vill säga reception, servering och bartender och en utbildning har en kockinriktning, berättar Annika Elisabethdotter på Astar.

Utbildningen är ungefär fem månader lång och eleverna är tre dagar i veckan ute på sin arbetsplats (APL – Arbetsplatsförlagt lärande) och två dagar i veckan på Astar. Tanken är sedan att de direkt efter avslutad utbildning ska få anställning på det företag där de gjort sin APL.
– Det känns superroligt att få vara en del av detta. Jag tror faktiskt att det här är det nya, att skräddarsy utbildningar utifrån branschens behov. Det här är en snabb väg ut till jobb där deltagarna får en bred kunskap och får viktiga kunskaper direkt ute på arbetsplatsen, säger Annika Elisabethdotter.

Från branschens sida så ser man med tillförsikt fram mot utbildningen.
– Jag var själv lärare för en liknande utbildning för dryga 20 år sedan och de elever jag hade då är fortfarande kvar i branschen, varav vissa har chefspositioner, vilket är lite roligt. Det funkar bättre när man får kombinera det teoretiska med praktiska kunskaper ute bland gästerna, det är ju ändå där eleverna ska verka sedan, säger Mileva Blomberg, som ser fram emot att få möta de sökande den 11 april.
– Vi hoppas det blir fantastiskt trevligt. Det är viktigt för oss att vi får träffa deltagarna och när de sedan praktiserar ser man snabbt om de har skills för branschen. Målet är ju 30 deltagare totalt men får vi 10 är det också bra, säger hon och tillägger:
– Kommunen kommer också att ha en uppföljning på det här. Blir utfallet av snabbspåret bra så kanske man även kan applicera det på andra branscher.