Restaurang & livsmedel

Café och kallkök

Genomförs i:  
Umeå  

Kaffe- och fikakulturen sprider sig allt mer runt om i landet, och fler och fler ser en glädje i att slå sig ned på ett kafé och njuta av en varm dryck och något gott att tugga på.
Med denna utbildning blir du bagarens eller konditorns förlängda arm och du får värdefulla kunskaper om alla tänkbara drycker, varma som kalla, samt hur bakverk är producerade. Utbildad och serviceinriktad personal är något som branschen efterfrågar starkt idag.
Utbildningen blandar både teoretiska och praktiska moment. Du får lära dig – och framför allt använda dig av – nya kunskaper i gästbemötande, bakning, näringslära med bland annat mat i fart, kaffedrinkar, samt enklare kallkök och varmkök. Under utbildningen har du stora möjligheter att praktisera ute i arbetslivet och knyta värdefulla kontakter.

Hur går utbildningen till?

För att du ska få ut det mesta av utbildningen och lära dig snabbt får du praktisera de teorier som du läser direkt i vår verkstad. Du använder dig också av våra digitala lärplattformar för att utföra vissa uppgifter.

Du gör även praktik på en arbetsplats – upp till 50% av tiden – och får då knyta kontakter som kan leda till jobb.

UtbildningskodInnehållPoäng
LIVLIV01Livsmedel- o näringskunskap 1100
HYGHYG0Hygien100
MALMAL01Matlagning 1100
SERSER01Servering 1100
MÅTBRC0Branschkunskap inom restaurang och Livsmedel100
SEVSEV01Service och bemötande 1100
Totalt600 poäng

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta i caféer med bland annat mathantering, försäljning och servering. Du kan också jobba med lättare bistrouppgifter, eller i kök av mindre slag samt som köksbiträde i mindre verksamheter. Du sätter dina egna mål och utbildningen hjälper dig att nå dem.

Du behöver ha gått klart grundskolan eller motsvarande för att söka till den här vuxenutbildningen. Utbildningen är främst för dig som är över 20 år.
Du som är nyanländ behöver också ha läst grundläggande svenska som andraspråk eller göra ett nivåtest hos din hemkommun då det behövs för att kunna ta till dig utbildningen och kommunicera på din praktikplats.

Du ansöker via Viva Vägledning. Du fyller i webbansökan och hittar ansökningsdatum för hela hösten på Umeå kommuns hemsida.

Vi hjälper dig!

Kontakta ditt lokala kontor så hjälper vi dig med mer information om utbildningen.


Kontakta:

Umeå  
Fakta om utbildningen
 • Utbildningstyp:
  Klassrum, Komvux, Praktik
 • Utbildningsstart:

  Kursstarter 2017:
  30 Oktober

  Kursstarter 2018:
  15 Januari
  26 Mars
  4 Juni
  20 Augusti

 • Utbildningslängd:
  ca 20 veckor
Ekonomisk kompensation

När du går hos oss kan du få lån från CSN.
Du kan söka bidrag och lån, eller enbart bidrag. Läs mer på www.csn.se.

Diplom

När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

En egen stjärna

Vi vet att du är en talang. Vårt uppdrag är att hjälpa dig hitta dina talanger och utveckla dem, så att du kan bli din egen stjärna. Vi är experter på språk och arbetsliv och vi hjälper dig nå dina framtidsmål.

Astar ger dig

· Det bästa bemötandet.
· En egen studieplan.
· En utbildning i samarbete med företag.

Efter din utbildning får du alla förutsättningar att bli en stjärna på arbetsmarknaden och har goda chanser till jobb.